Нормализација односа Хрватске и Србије подразумевала би повратак српске етничке заједнице на подручје Републике Српске Крајине чиме би се поново оцртале границе те државе, оценио је лидер Српске листе у Црној Гори Добрило Дедеић.

 

dobrilo dedejic

 

Он сматра да Србија не сме због било чега, па ни Европске уније, «затворити српско питање на подручју овакве данашње Хрватске».

 

«И то не због територијалних аспирација, колико због потребе да се злочин и окупација не забораве. Уосталом, зашто би се попуштало некоме ко има системске разлоге за искључиво лоше или затегнуте односе са Србијом и Србима у региону», запитао је Дедеић.

 

Лидер Српске листе у Црној Гори сматра да Хрватска нема интерес да у пуном капацитету нормализује односе са Србијом бар још пар деценија, док се питање Срба из Крајине не стави ад акта.

 

Он оцењује да се званична хрватска политика у Загребу никада неће одрећи усташоидних елемената.

 

«Деведесетих година државу су створили на принципима усташке идеологије јер је време Другог светског рата био једини историјски период када је хрватска државна идеја букнула и остварила се, истина у крви, масакрима и општем страдању Срба, Јевреја и Рома», подсетио је Дедеић.

 

Лидер Српске листе сматра да, када би се званичници у Загребу трајно одрекли кокетирања са усташтвом, поготово представници хрватске деснице која је тренутно на власти, то значи да би испод ногу извукли један од темеља на коме су саздали државну творевину која је данас дио Европске уније.

 

«Српска политика у односу на Хрватску треба да се базира на начелима опреза и реципроцитета. И то не само политика званичног Београда, него и Срба у региону», рекао је Дедеић.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;