У блиској будућности вероватно ће доћи до повећања трговинске размене између Русије и Турске. По повратку Ердогана из Санкт Петербурга Анкара је јасно ставила до знања да је незадовољна обимом сарадње са ЕУ и САД и да ће тражити нове партнере без обзира на Брисел Вашингтон и остале престонице. Реторика турских политичара након Ердоганове посете Русији постала је још више ултимативна. Турским политичарима је јасно да је сарадња са Русијом профитабилна.

 

У једној од задимљених сала женама није био дозвољен улаз. Ту су у вечерњим сатима картали мушкарци. Домине, чај, интимни разговори. Али 9 августа им никаква игра није падала на памет. Био је директан пренос из Санкт Петербурга и Турци су хватали сваку реч.

 

 

«Данас је код нас празник. Месецима смо били напети али сад је криза превазиђена. Ми волимо Путина»- признају Турци.

 

Исток је осетљиво питање и новинари су састанак Путина и Ердогана посматрали као кроз микроскоп. Како гледају један другог и са каквом интонацијом разговарају. Медији су пратили Ердоганов пут у Русију насловима: «Ердоган и Путин поново заједно». «Заборавимо прошлост, гледајмо у будућност».

 

Југ Турске- обала Средоземног мора. Место изградње будуће нуклеарне електране Акују, што у преводу са турског језика значи «бели бунар». Бунар зато што се налази у долини а бели зато што је ту кречњачко земљиште. Грађевинска дозвола издата је још седамдесетих година и већ тада су овде долазили совјетски нуклеарни научници како би саветовали своје турске колеге.

 

Нуклеарну електрану у Турској Русија ће градити по повољним условима. Ердоган је станици дао статус стратешке инвестиције а то значи као минимум пореске олакшице. Земље су се споразумеле око још једног стратешки важног пројекта а то је «Јужни ток».

 

«Ми не треба да одвајамо енергетски сектор од осталих питање. Наравно Сирија је кључно питање између две земље»- сматра аналитичар Ајадин Сезар.

 

Случајно или намерно али дан након састанка двојице председника турски министар иностраних послова изјавио је да ће Турска развијати војну сарадњу и изван НАТО алијансе. Чавошоуглу је на пример рекао да систем ПВО НАТО алијансе није у стању да заштити целу територију Турске.

 

«Ми желимо да створимо свој систем одбране и имамо технологију за то. Технологија, и у земљама ван НАТО-а је напредовала као и знање. До сад смо сарађивали само са земљама НАТО-а и нисмо имали задовољавајуће резултате. Због тога Анкара сад тражи алтернативе ван НАТО пакта»- рекао је Чавошоуглу.

 

 

А уочи посете Русији Ердоган је изјавио да би желео да се Турска прикључи ШОС-у. Он све чешће гледа на источне суседе због тога што са западним не налази заједнички језик, сматрају политиколози.

 

«Иза «Обојених» револуција стоје америчке специјалне службе, И Путин и Ердоган то добро знају. Позната је Гуленова веза са америчким службама»- сматра политиколог Нихад Али Озџан.

 

Код куће су већ запленили имовину осрамоћеног проповедника. Пре свега његове приватне институције преко којих је он утицао на умове милиона грађана. Једну од таквих школа завршио је и Енес Кантер. Прослављени турски кошаркаш који наступа у НБА. Он пише на интернету хвалоспеве и оде Гулену и подржава побуњенике. То му породица није опростила- отац га се одрекао.

 

«Породица Кантер не подржава његове непоштене изјаве и ми се одричемо Енеса. Ја се извињавам и председнику Ердогану и целокупном турском народу. Ја тражим да он промени презиме. Да сам знао шта ће се догодити никад га не бих пустио у САД где је откривен његов кошаркашки таленат»- рекао је Мехмет Кантер.

 

Одговор Енеса био је још више шокирајући. Он не само да се одрекао своје породице него се и потписао презименом свога идола. «У име идеје Гулена могуће је жртвовати не само једног него хиљаду Енеса Кантера. Ја жртвујем оца, мајку, и целу породицу. Моји браћа и сестре су присталице Гулена у 171 земљи света»- рекао је Енес Кантер (Гулен).

 

Истина у Турској је страница овог кошаркаша блокирана али хиљаде корисника су оставиле коментаре. Турске службе већ проверавају оне који су остављали коментаре.

 

Анкара је осумњичила за везе са Гуленом и велики број дипломата. 208 запослених у амбасадама позвани су у земљу ради поступка. 32 је одбило да се врати. У бекству се налази и 216 војних лица Међу њима је и контраадмирал Војно поморских снага Мустафа Угурлу. Он је служио у канцеларији НАТО снага у Норфолку, САД. Снимак од 26 јула. Официр са тужним лицем на једном од састанака. Ту вече оставио је у бази све своје податке и просто исчезао. Према неким информацијама он је тражио азил у једној од држава САД. Американци нису коментарисали овај инцидент.

 

Ретки брифинзи Стејт Департмента одржавају се без питања о Гулену. Анкара није само тражила његово изручење Турској него је поставила и ултиматум- или односи САД-Турска или изручење Гулена.

 

«Раније или касније САД ће морати да се определи Турска или Гулен»- изјавио је Ердоган.

 

Наредног дана након ове љутите изјаве појавила се информација да ће 22 августа у Турску доћи делегација америчког Министарства одбране како би размотрили могућност Гуленовог изручења. Ради гашења пожара у билатералним односима две државе долази и Џон Кери. Његова посета такође је најављена за следећу недељу. Како ће Турци гледати на посету високог америчког званичника то је велико питање?

Тагови: ; ; ; ;