Прошле године је победио Киранија Џејмса и Лашона Мерита на Светском првенству у Пекингу, али је у финале у Риу ушао са петим најбржим временом. Трчао је у осмој стази и мало ко је могао да претпостави шта ће се догодити.

 

Вејд ван Никерк, момак из Кејптауна који је носио заставу Јужне Африке на церемонији отварања ОИ али није сматран првим фаворитом, је освојио златну медаљу и оборио 17 година стар рекорд легендарног Мајкла Џонсона (43,18, Севиља, 1999) претрчавши 400 метара за нестварне 43,03 секунде.

 

Vejd-Van-Nikerk

 

«О, мој Боже! Светски рекорд из осме стазе. Никада нисам видео тако нешто од 200 метра до краја. Можда је чак брже трчао у других 200 метара него у првих 200. Свака част овом младићу. Био је ово масакр Вејда ван Никерка», викао је Мајкл Џонсон у коментаторској кабини BBC.

 

Момак који је освојио прву златну медаљу за своју земљу на Играма у Рију каже да је одувек веровао у себе.

 

«Сањао сам о овоме још од кад сам био дете и веровао сам да је могуће. Драго ми је да су ствари ишле мени у корист. Хвала Мајклу Џонсону што нам је био тако сјајан узор. Ја сам само дао све од себе», каже Ван Никерк који има само 24 године.

 

«Знао сам да ће бити брз, али не толико. Тако је како је. Морам то да прихватим. Истрчао је срцем», рекао је Мерит, који је освојио бронзану медаљу у Риу.

 

Еуфорија се није ни слегла, а већ је уследила прва провокација и питање може ли се веровати његовом рекорду с обзиром да се прича да је допингован.

 

1

 

«Ја знам да нисам», кратко је одговорио Ван Никерк.

 

Његов тренер је једна прабака, Анс Бота.

 

«Она је невероватна жена, одиграла је огромну улогу у ономе што сам данас. Учинила је да будем веома дисциплинован и фокусиран на своју улогу и на оно што морам да будем. Захвалан сам јој што ме је гурала до крајњих граница. Све је могуће и захвалан сам на томе што могу да верујем у њен рад», каже Вејд.

 

«Створила је позитивно окружење за његов тренинг, заштитила га је, али истовремено није остављала простор за глупости. Има правила, стандарде и много полаже на дисциплину. Са њом Вејд увек зна на чему је, свестан је њеног искуства и користи се њеном мудрошћу «, објасњава Ди-Би Принслу, који је са госпођом Бота радио на Универзитету Фри Стејт, тајну ‘Тени Анс’, како је зову њени ученици.

 

Њен кључ је отворен ум. Она је прошле године у Пекингу први пут била на неком светском првенству и каже да је много научила.

 

«Ако видим нешто што може да ми помогне у раду са мојим атлетичарима, покушаћу то да применим. Увек покушавам да уведем новине у тренинг. Кажу да никада нисте престари да научите нешто ново, нарочито у атлетици», каже ова неуморна старица.

 

Анс Бота је пореклом из Намибије и почела је да ради као тренер шездесетих година.

 

«Благословена сам јер немам никаквих здравствених проблема, а то је зато што сам окружена младим људима. Не размишљам о повлачењу, моја страст је превелика да бих и помислила тако нешто», каже Бота.

 

«Не могу да кажем да се плашим, али имам велику одговорност да извучем максимум из спортисте. Дајем све од себе да не урадим нешто погрешно што би могло да га сломије. Мој основни принцип је: ‘Слушај своје тело’. Ако оно каже да станемо, онда станемо или наставимо мало блаже», додаје она.

 

Вејд је у Рио дошао са родитељима, баком, деком и девојком Чесни Кембел.

 

Његова мајка Одеса је својевремено била бриљантна на 100 и 200 метара, али због политчких околности и тада актуелног апархејда, није могла на међународном плану да покаже своје способности. Сада је дочекала да види свога сина са златном медаљом око врата.

 

«Толико је млад, може ли да иде испод 43 секунде? То је нешто што сам ја мислио да могу, али никада нисам урадио. Усеин Болт ће се ускоро повући, Вејд би могао да буде следећа звезда нашег спорта», каже Мајкл Џонсон.

 

Вејд ван Никерк једини је човек у историји који је трчао испод 10 секунди на 100 метара (9.98), испод 20 на 200м (19.94) и испод 44 секунди на 400, пише Б92.

 

Да, звезда је рођена.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ; ;