Превео Срђан Ђорђевић
fakti.rs

 

Британија тугује: изненада је преминуо војвода Весминистерски, 64-годишњи лорд Џералд Гросвенор, трећи најбогатији човек у Енглеској и власник баснословног богатства од 9 милијарди фунти.

 

Како преноси Daily Mail, војвода је умро од срчаног удара на породичном имању у Ланкширу. Чланови краљевске породице и цела британска аристократија изјавила је саучешће удовици војвотикињи од Вестминстера Наталији Гросвенор.

 

hugh-earl-grosvenor-271634912

 

Покојни војвода је оставио четворо деце, три кћери и једног сина, али по британским законима, само његов син Хју ће наследити титулу и највећи део наследства. Момак који има само 25 година, постаће нови војвода од Вестминстера и најмлађи милијардер Велике Британије.

 

Хјуова мајка, Наталија Гросвенор је блиска је пријатељица покојне принцезе Дајане и кума наследника британског престола принца Вилијема. Није чудо, што је, када су Вилијем и Кејт Мидлтон добили сина Џорџа, управо Хју добио понуду да постане кум дечаку.

 

Међутим, у Великој Британији удовица војводе од Вестминстера добро је позната и због својих руских корена. Наталија и њен син Хју су далеки потомци Александра Пушкина.

 

Историја британских потомака великог руског песника је невероватна и веома замршена. У њиховом породичном стаблу нераскидиво су испреплетени корени афричког претка Александра Сергејевича — Абрама Петровича Ханибала, царске лозе Романових и британске краљевске куће Виндзор.

 

Песникови британски наследници поштују генијалног претка и на сваки начин овековечују његово име.

 

Старија сестра Наталије Гросвенор, Александра Анастасија Филипс, војвоткиња од Аберкорна је најстарија Пушкинова пра-пра-унука. Она живи у Северној Ирској. Својим новцем је основала Пушкинову награду која се додељује литерарно најталентованијим ученицима. Победници сваке године добијају за награду пут у Санкт-Петербург.

 

Друга Наталијина сестра, Марита Кроули је најкреативнија у својој аристократској породици. Она је писала текстове за песме Демиса Русоса, а компоновала је и либрето опере «Песник и цар» о свом великом претку Александру Пушкину.

 

Како су се потомци Александра Сергејевича населили у Великој Британији и ородили са краљевском кућом?

 

Све је почело од песникове ћерке Наталије. Свог великог оца она, наравно, није запамтила. Када је Пушкин убијен у двобоју маленој Таши је било свега осам месеци. Девојчица је израсла у очаравајућу девојку, удала се, али брак јој је био несрећан. Муж јој је био окорели коцкар и скандал-мајстор. Уз велике тешкоће, Наталија се развела.

 

Чинило се,да више неће упознати срећу и љубав. Али, 1856 године Наталија Александровна је упознала немачког принца Николауса Вилхелма из династије Насау. Принц је допутовао у Петроград на крунисање новог цара Александра II.

 

Николаус и Наталија су се допали једно другом на први поглед и на балу у част крунисања су плесали целу ноћ. Њихова тајна романса прерасла је у свадбу. Љубавници су се венчали 1861 године. На жалост, иако се венчала са престолонаследником, Наталија није имала право да се зове Њено Височанство, али је добила титулу грофице фон Меренберг. Пушкинова кћер је живот провела у немачком Висбадену и умрла је 1913 године.

 

Кћер Наталије Пушкин и принца Насау је такође имала интересантну судбину. Софија фон Меренберг се 1891 године удала за великог књаза Михаила Михајловича Романова, унука цара Николаја I и брата Николаја II. Софија и Михаил су се преселили у Енглеску.

 

Њихова најстарија кћер Надежда (Нада) се удала за стрица принца Филипа Грчког, супруга садашње краљице Елизабете II. Тако су се потомци Пушкина и династије Романових ородили са краљевском породицом Виндзор.

 

Још једна Софијина ћерка,- најмлађа Зија (Анастасија), постала је супруга богатог индустријалца Харолда Вернера, дијамантског магната, и на тај начин постала једна од најбогатијих жена Велике Британије.

 

Зијина-Анастасијина унука Наталија се и удала за Џералда Гросвенора о постала војвоткиња од Вестминстера. Она је родила Хјуа, момка, који је након смрти оца наследио баснословно богатство и постао најмлађи милијардер Енглеске.

 

О новом војводи од Вестминстера и далеком пра-пра-пра-унуку Пушкина се мало тога зна. Хју је завршио приватну школу и студирао на Универзитету Оксфорд. Утицајни родитељи су уложили све напоре да приватни живот својих наследника остане тајна за медије. Није познато да ли Хју има девојку или вереницу., али је познато да је још увек нежења, што значи да остаје један од најпожељнијих удварача у Великој Британији.

 

Ката

Тагови: ; ;