Експерти за антитероризам из европске полицијске службе Европол допутоваће у Грчку до краја месеца у покушају да открију евентуалне џихадисте међу мигрантима у камповима у тој земљи, јавља данас АФП, позивајући се на неименован извор у грчкој полицији.

 

europol

 

Распоређивање агената Европола део је „сталне сарадње између грчких власти, њихових европских колега и Европола“ откако је Грчку погодио масован прилив избеглица и миграната 2015. године, додао је исти извор.

Тим Европола, који ће обухватити и грчке полицајце, имаће задатак да идентификује појединце који су можда у процесу радикализације, наводи француска агенција.

Грчки лист „Катимерини“, који је први известио о тој мисији, наводи да ће се тим састојати од око 30 припадника европске полиције и да би они у Атину требало да допутују 20. августа.

Тај тим ће спроводити контроле у десетинама кампова где се налази више од 47.000 миграната, претежно Сиријаца, Ирачана и Авганистанаца који беже од сукоба и сиромаштва.Раније антитерористичке контроле Европола биле су усредсређене на главне кампове за регистрацију миграната на грчким острвима у близини Турске, подсећа АФП.

Неколико џихадиста који су извели нападе у Паризу новембра 2015. године, ушли су у Европу представивши се у Грчкој као избеглице. То је изазвало страхове да би и други екстремисти могли да искористе мигрантску кризу за сличне поступке.

Восток

Тагови: ; ;