Тужилаштво Босне и Херцеговине не води никакву истрагу против пензионисаног генерала Хрватске војске Анте Готовине, саопштено је из тог тужилаштва.

 

tuzilastvo1(15)

 

Из те правосудне институције поручују да информације које се о томе појављују у појединим медијима део су, како се тврди, смишљене кампање дезинформисања.

 

«У Тужилаштву БиХ у 2016. није примљена никаква пријава нити предмет из Хашког трибунала који се односи на ратне злочине у којима је осумњичен Анте Готовина.

 

Тужилаштво БиХ нема отворену истрагу против Готовине нити је он у статусу осумњиченог», стоји у саопштењу тог тужилаштва, преносе медији у БиХ.

 

Наведено је како постоји само предмет који је «у фази пријаве» а односи се на више особа и формиран је на темељу извештаја Министарства унутрашњих послова Републике Српске из 2006.

 

Изричито није наведено на шта се та пријава тачно односи, али раније су из МУП-а РС објавили да су они кривично пријавили укупно 16 особа које терете за наводне ратне злочине над српским цивилима и заробљеницима почињене у јесен 1995.

 

Реч је о завршним ратним операцијама вођеним у северозападној Босни, у којима су на темељу споразума Туђман–Изетбеговић учествовале и јединице ХВ којима је заповедао генерал Готовина.

 

Београдске Вечерње новости су објавиле, а медији у Србији и региону пренели, да су из Хага у Сарајево послати нови докази на основу којих је отворена истрага у БиХ против генерала Готовине.

 

«Изношење неистина представља само један у низу интензивних политичких притисака под којима се налазе Тужилаштво БиХ и главни тужилац у последња два месеца и потврђује смишљену кампању с циљем дестабилизација институције Тужилаштва БиХ као и односа унутар БиХ као и односа у суседству (Србија и Хрватска)», стоји у саопштењу Тужилаштва.

 

Додаје се да се све то чини у сврху предизборне кампање као и због «других скривених циљева».

 

Навели су како ће упркос свему наставити добру сарадњу с тужилаштвима у Србији и Хрватској и неће допустити да било ко пласирањем неистина поремети те односе.

 

 

РТС

Тагови: ; ;