Немачка полиција ухапсила је мушкарца за којег се сумња да је обезбедио пиштољ и метке, које је користио наоружани тинејџер током напада у тржном центру у Минхену, када је убијено девет особа, наводи се у саопштењу државног тужиоца из Франкфурта.

minhen

Како се прецизира, полиција је ухапсила наоружаног 31-годишњег немачког држављанина који се за време полицијске операције хвалио да је обезбедио пиштољ типа «глок 17», који је коришћен током напада у Минхену, преноси Ројтерс.

 

Мушкарац, чије име није откривено, ухапшен је у Марбургу, удаљеном око 100 километара северно од Франкфурта, након што су званичници ступили у контакт с њим преко подземне мреже и представили се као купци аутоматског оружја и још једног пиштоља типа «глок 17» за 8.000 евра, додаје се у саопштењу.

 

Током полицијске операције, осумњичени је рекао да је продао нападачу из Минхена пиштољ типа «глок 17» током састанка у Марбургу 20. маја, а затим и 350 метака током другог састанка 18. јула.

 

Полиција је почела да га прати док је истраживала два друга случаја нелегалних трансакција оружја, које нису биле повезане са нападачем из Минхена, наводи АП.

 

Нападач, 18-годишњи Немац иранског порекла Али Давид Сонболи убио је 22. јула девет особа и ранио више од 30 у тржном центру у Минхену након чега је извршио самоубиство.

 

 

РТС

Тагови: ;