Американци су своје ловце F-16s из 64 школске ескадриле у Невади обојили тако да веома личе на руске ловце Су-35, објавио је Air Force Times, додајући да ти префарбани авиони треба да глуме авионе условног противника, то јест непријатеља. Ово значи да Пентагон, уз дозволу Беле куће, увежбава ваздушне битке са руском авијацијом.

 

OPERATION IRAQI FREEDOM -- An F-16 Fighting Falcon flies a mission in the skies near Iraq on March 22. The F-16s are from the 35th Fighter Wing "Wild Weasels", Misawa Air Base, Japan. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)

Труп авиона је у бело-сивим камуфлажним бојама, а нос авиона је црвен. Ово је F-16 учинило веома сличним руским ловцима Су-35. Начелник 64 школске ескдриле Кен Спајро је објаснио је да су се за ово одлучили са намером да обуку америчких пилота учине што реалистичнијом.

 

„Постоје земље, рекао је, које за нас представљају реалну претњу. Зато ми неке своје летелице чинимо сличним њиховим најбољим авионима. Јер, када такав наш „агресорски“ авион дође у видно поље наших пилота на обуци, они ће пред собом имати ситуацију веома блиску могућој реалној“, каже Спајро.

 

Проблем је у томе што је Су-35 по много чему супериоран у односу на америчке ловце пете генерације, а руски „петак“ ПАК ФА само што није ушао у серијску производњу. То би значило да никакво фарбање авиона не би много помогло младим пилотима у директном сукобу.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;