Американци су пропустили долазак руске авијације у Сирију. Потом су тврдили да им се ништа слично више неће догодити, а догодило се опет.

 

Фактички су пропустили и долазак руских бомбардера у иранску војну базу Хамадан и први борбени налет по базама, командним тачкама и складиштима «исламске државе» и Џебхат Фатах аш-Шам у сиријским провинцијама Деир ез-Зор, Алепо и Идлиб.

 

1

 

Заменик портпарола Стејт департмна Марк Тонер је изјавио да тај нови корак руско-иранског стратешког партнерства поводом Сирије у САД изазива жаљење, оценивши да тај корак представља неуспешан али не и изненађујућ развој догађаја.

 

„Изучавамо да ли коришћење базе у Ирану представља кршење резолуције СБ УН 223”, каже Танер.

 

Државни секретар Џон Кери је Сергеју Лаврову изразио забринутост због дејстава руске авијације са територије Ирана.

 

Амерички медији тврде да су на Хамадан слетела четири Ту-22М3 и један транспортни авион са бомбама и ракетама чиме је Вашингтон био потпуно затечен иако су Москва и Техеран о тој могућности начелно преговарала још прошле године.

 

Долазак руских бомбардера у Иран има озбиљан геополитички значај јер се, поред осталог, Техеран потпуно отворено укључује у блискоисточну борбу против «исламске државе», а сам Иран потаје отворени савезник Русије чиме се, по мишљењу војних експерата, мења оперативна геостратешка ситуација на Блиском Истоку.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;