У борби са украјинским диверзантима, који су покушали да се 7 августа пробију на Крим, убијен је потпуковник ФСБ Роман Каменев и командос-извиђач Семен Сичев, рекао је извор упознат са истрагом за «Комерсант».

 

Саговорник листа је рекао да још увек нису откривени починиоци убиства јер је Камењева могао убити било који диверзант међу оним убијеним или заробљеним. Убица Сичева се сакрио на територији Украјине.

 

92657_vest_krimzastava

 

Органи државне безбедности су 6 августа добили оперативне информације о доласку диверзантске групе са територије Украјине. Пут су им пресекли оперативци Одељења за оперативне активности ФСБ.

 

 

Начелник одељења Каменев је наредио осумњиченима да предају оружје, али су они одговорили ватром из митраљеза и смртно га ранили. У даљем сукобу су убијена два криминалца. Три преживела кривицу за смрт потпуковника сваљују један на другога.

 

ЛАВРОВ: ПОСТОЈЕ ДОКАЗИ ДА ЈЕ УКРАЈИНА ДУГО ПЛАНИРАЛА ДИВЕРЗИЈУ НА КРИМУ

 

Возач БМД, каплар Семен Сичев стар 22 године, је убијен током борбе са другом групом диверзаната на кримско-украјинској граници у мочварном подручју у заливу Сиваш. Погођен је са три метка. Један се одбио о цев аутомата, а други га је погодио директно преко рамена. Трећи метак му је прошао кроз врат и пробио плућа. Преминуо је у амбулантним колима.

 

Камењев је предложен за добијање постхумног звања хероја Русије, а Сичев ће посмртно добити орден за храброст, тврди извор.

 

Извор из руске службе безбедности је рекао за РИА Новости да је организатор диверзије начелник обавештајне службе 37 батаљона 56 бригаде ГУР капетан Владимир Сердјук, али се касније испоставило да је он био на другом месту.

 

 

Током испитивања су заробљеници признали да су циљеви напада били аеродром и аутобуска станица у Симферопољу.

 

Украјинске власти тврде да Кијев није умешан у ове догађаје. Порошенко је назвао оптужбе Москве неоснованим, пребацујући кривицу за диверзију на радикалне патриоте.

 

На Криму верују да Кијев неће одустати од организовања нових саботажа на полуострву, али ће представити све покушаје дестабилизације ситуације као акције покрета отпора кримских Татара.

 

Руски лидер Владимир Путин је назвао покушај саботаже глупим и кривичним делом.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;