Док се САД спремају да изаберу свог новог Председника а Европа је у расколу због недавно Brexit, Владимир Путин одлучним корацима иде ка обнови империје која је била изгубљена приликом пада гвоздене завесе, оценио је Le Point.

 

66459

 

«„Руски цар“ овога лета, док су очи окренуте према Олимпијади, гомила трупе на граници са Украјином, мири се са отоманским султаном да би ослабио НАТО и бомбардује умерене устанике у Сирији», тврди француски лист.

 

„Украјина, Ердоган, Алеп — Председник Русије се, попут доброг играча покера, користи слабошћу САД уочи промене шефа државе да постепено реализује своје интересе. У Украјини је направио нови геостратешки корак који га води замисли да обнови империју“, пише лист.

 

Уз то, поставља питање хоће ли Олимпијада у Рију послужити за ново заоштравање ситуације у Централној Европи које ће се завршити заузимањем дела Украјине који запљускује Азовско море, што ће коначно копном повезати Крим са Русијом?

 

„Није ли ово најава моћнијих дејстава или бар покушај вршења притиска на Запад да укине антируске санкције? Јер, како иначе објаснити мир са којим су САД прихватиле Ердоганову посету Санкт-Петербургу? Јер, Путин савезом са Анкаром жели да покаже Вашингтону да је у стању да ослаби источно крило НАТО“, пише лист.

 

Не кријући своје незадовољство и забринутост, Le Point пише да Вашингтон током преговора није био у стању да у бици за Алеп отворено стане на страну умерених устаника, већ се због претње коју представља Џебхат Фатах аш-Шам сложио са руским авиоударима који су ојачали позицију савезника Москве Башара Асада.

 

„Ето, нисмо ни знали да је то прави Обамин циљ“, закључује Le Point.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;