Руска Федерална агенција за специјалну градњу је завршила ремонт и модернизацију стенда за испитивања компаније „Кузњецов“ у Самари за развој напредних авио мотора за стратешку авијацију.

 

Објекат је у потпуности потврдио своју функционалност и сада се решава питање лиценцирања система. Након тога ће „Кузњецов“ бити у стању да пуним капацитетима приступи раду на новој верзији мотора НК-32 — серија 02 — за стратешке бомбардере Ту-160М2, као и на прављењу мотора за напредни стратешки авион, сазнаје московски дневни лист „Известија“.

 

620656

 

Производња мотора НК-32 је прекинута 1993 године, а тестирање првих примерака модификованих НК-32 почеће ове године.

 

Министарство одбране Русије рачуна да ће до краја године добити партију мотора НК-32 из серије 02 спремних за уградњу, а до краја 2018 године би требало да буде готов модернизовани бомбардер Ту-160М2. 2021 године би требало да почне серијска производња тих модернизованих авиона, рекао је главнокомандујући Ваздушно-космичких снаја Русије Виктор Бондарев, додајући да Ваздушно-космичке снаге РФ планирају да купе најмање 50 таквих авиона, а преносе fakti.rs

 

«Ту-160 је универзални авион који омогућава да се дејствује у целом свету. Концепција Ту-160 је прилично модерна. Може се говорити о томе да је помало застарела електронска опрема у авиону, али ако се она замени, то ће бити сасвим модеран авион. Главни проблем је био управо у моторима», каже уредник часописа „Арсенал отаџбине“ Виктор Мураховски.

 

«Мотор НК-32 је најјачи на свету и омогућава авиону да лети како у атмосфери, тако и у стратосфери, да ради као као реактивни, а и као и ракетни. Максимална висина лета Ту-160 са НК-32 износи 18 000 метара. Ту могућност бомбардер може да користи за пробијање противракетне одбране противника. Ту-160 се подиже до граница космоса и са брзином од око 2000 km/h лако може да побегне ловцима. Посада пре таквих летова облачи скафандере који веома личне на оне које носе космонаути», каже главни уредник часописа „Взљот“ Андреј Фомин.

 

«Ту-160 је већ сада спреман да користи цео спектар диригованог и недиригованог оружја. Током сиријске кампање, руске Ваздушно-космичке снаге демонстрирале су могућност бомбардера да лансирају најмодерније стратешке крстареће ракете Х-101 у ненуклеарној изведби. Ту-160М2 ће такође имати ту могућност, тако да ће се користити не само у оквиру система нуклеарног обуздавања, већ и за решавање текућих задатака у интересу безбедности државе», додао је он.

 

Ката

 

Тагови: