Едвард Сноуден је ушао у историју као човек који је разоткрио америчку Агенцију за националну безбедност (NSA). Најновија информација коју је изнео каже да је хакерски упад на сервере елитне хакерске групе Equation Group, која ради за NSA, саставни део гополитичке конфронтације између САД и Русије.

 

edvard-snouden

 

Хакерска група Shadow Brokers је преузела одговорност за упад у затворени систем Equation Group, који се до сада сматрао непробојним. Уз то су поставили на интернет већи број фајлова којих су се домогли, преноси Business Insider.

 

Пошто нико не зна ко стоји иза Shadow Brokers, одговор је дао Сноуден.

 

«Shadow Brokers делује по налозима руских тајних служби», рекао је он, додајући да та хакерска група није пробила заштиту сервера америчке електронске шпијунаже, већ једног од сервера које је користила Equation Group.

 

„Нико не може да зна зашто је то изведено, али ја подозревам да се ту пре радило о дипломатији него о шпијунажи. Другим речима, акција је повезана са упадом у компјутерску мрежу Демократске партије САД. Могуће је да се хтело показати да свако довољно вешт може доказати да су САД умешане у све сајбер-нападе који су организовани са `зараженог` сервера“.

 

„Све ово може имати озбиљне спољнополитичке последице. Индиректни докази и здрав разум наводе на закључак да је одговорност за упад на сервер Equation Group на Русији“, каже он.

 

Ката

Тагови: ; ;