Меморандумом о стратешком партнерству између «РЖД Интернешнл» д.о.о. и „Инфраструктура железнице Србије» а.д. омогућено је српским матурантима да стекну високо професионално образовање из различитих области железничке струке у водећим високо школским установама Русије.

zeleznicari

Поред сарадње у оквиру будућих заједничких пројеката, Меморандум предвиђа да ће руска страна пружити подршку у организацији обучавања српских студената у профилисаним високим школским установама Русије.

 

Представници «РЖД Интернешнл» д.о.о. су, како је саопштено, у јуну одржали састанак са ученицима завршних разреда средње Железничке техничке школе у Београду и упознали их са могућностима школовања у Русији.

 

У оквиру реализације Меморандума, кандидатима ће бити обезбеђено бесплатно школовање, боравак у студентском дому и исплата стипендије.

 

Са своје стране «РЖД Интернешнл» д.о.о. је спреман да пружи подршку како би српски студенти учили руски језик, како би им се купиле авионске карте и обезбедило здравствено осигурање.

 

Како се наводи, «РЖД Интернешнл» д.о.о. је заинтересован да настави са радом у Србији чак и након завршетка тог пројекта.

 

То се односи на реконструкцију железничке пруге Београд — Бар до границе са Црном Гором, техничко одржавање пруга и инфраструктуре, изградњу новог диспечерског центра и друго.

 

Данас на објектима изградње раде руски железничари, а компанија се труди да, колико је то могуће, ангажује српске стручњаке, наводи се у саопштењу и додаје да се тренутно у железничкој сфери Србије осећа недостатак квалификованих кадрова.

 

За извођење читавог спектра радова на изградњи и одржавању железничке инфраструктуре српској страни су потребни радници обучени на одговарајућем нивоу, с обзиром на савремене захтеве, који се постављају за квалификације стручњака, важно је да њихово школовање отпочне већ од ове школске године.

 

Стицање профилисаног образовања у Русији, дозволиће студентима да раде у сфери железничког саобраћаја и изградње, а особље српске железнице попуниће се високо квалификованим стручњацима међународног нивоа.

 

Уз подршку «РЖД Интернешнл» д.о.о. за грађане Србије у 2016/2017. школској години је издвојено 15 квота, а компанија ће пружити подршку да се Србији доделе квоте и за следећу 2017/2018. школску годину.

 

Први заменик директора РЖД Интернешнл д.о.о. Огранка у Републици Србији Мансурбек Султановц рекао је да та компанија очекује да ће српска страна искористити достављене квоте у складу са «мапом пута» школовања, која предвиђа комплекс активности за слање српских држављана на обуку у железничке високо школске установе Руске Федерације и након тога њихово запошљавање у «Инфраструктури железнице Србије» а.д.

 

 

РТС

Тагови: