САД желе да своју демократију наметну људима различитих земаља и напросто је извозе као паковања кафе, рекао је бивши совјетски Председник Михаил Горбачов.

 

mihail-gorbacov-foto-fonet-1422575391-612330

 

У интервјуу који је Горбачов дао поводом 25 година од августовског пуча, бивши лидер Совјетског Савеза је рекао да САД нису желеле да Совјетски Савез постане моћна демократска држава.

 

«Такав СССР би био гаранција да неће бити једностране политике нити политичке доминације САД. Циљ им је увек исти — да спрече стварање снажне демократске државе. Сећате се реакције Запада када се СССР распала? Они су рекли да им је то помоћ од Бога. Док је Русија умирала, амерички Председник је јавно аплаудирао руском руководству», рекао је Горбачов, а преноси Интерфакс.

 

Према његовим речима, САД и сада покушава да спроведе такву политику.

 

«У то време сам говорио Американцима да покушавају да наметну људима различитих земаља сопствену демократију као кафу у пакетима, а заправо би морали дати људима право на избор. Али су они наставили да воде такву спољну политику. Чак ни Председник Обама није променио тај стил наметања једностраних решења. Међутим, мислим да није то ни желео», рекао је бивши Председник СССР.

 

Ката

Тагови: ; ; ;