Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је одлучио да следеће недеље посети Техеран. Идеја му је да иницира разговаре о стварању коалиције Русија — Турска – Иран која ће се заједно борити против терориста у Сирији, јавља иранска новинска агенција Fars.

 

«Овај пут је веома важно да се успостави нови ниво односа између Анкаре и Техерана. Део посете ће се фокусирати на организацију тројног састанка иранских, турских и руских званичника да би се размотрио начин за окончање рата у Сирији», пише Fars, а преноси ТАСС.

Током недавног Ердогановог боравка у Санкт Петербургу и разговора са руским Председником Владимиром Путином, водили су се разговори о начину на који би се прекинула непријатељства у Сирији. Ове недеље је Русија почела да користи иранску инфраструктуру за ваздушне операције у Сирији.

 

Putin-i-Erdogan-zaboravili-_620x0

 

Према писању листа Al-Hayat, Ердоган је на кратко посетио Иран током војног удара. Такође је након неуспелог пуча прво преко телефона разговарао са Путином, а одмах затим са Председником Ирана. Због тога би предстојећа посета могла да доведе до нормализације односа између Анкаре и Техерана. Заузврат би требало да се формира коалиција са циљем да се направи противтежа Западу.

 

Прошлог петка је у једнодневну посету Анкари дошао ирански Министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф и састао се са Ердоганом. Гост је снажно осудио покушај државног удара у Турској.

 

«Верујемо да државни удар нема места у нашем региону, глас и вољу народа не може да потисне деловање војне групе», рекао је Зариф.

 

Он је рекао да Иран, Турска и Русија као три кључне земље у региону треба да сарађују једне са другима. Зарифова посета је уследила након трилатералног састанка у Бакуу на коме су разговарали Председници Русије, Ирана и Азербејџана.

 

Ове недеље су светски медији јавили да Турска може да промени своју политику према Сирији и да уђе у савез са Ираном и Русијом. Премијер Бинали Јилдирим је рекао да је дошло време за Турску да побољша односе са Дамаском и да реши проблем Сирије са регионалним играчима.

 

Непосредно пре војног удара је Ердоган у телефонском разговору са својим иранским колегом Хасаном Руханијем изјавио да је Турска одлучна да у сарадњи са Ираном и Русијом заједно решава регионалне проблеме и да значајно ојача све кораке за повратак региона миру и стабилности.

 

По мишљењу аналитичара, специјалисте за руско-турске односе Александра Сотниченка, стварање праве коалиције између Турске, Русије и Ирана у Сирији је теоретски могуће али је то у пракси тешко да се уради.

 

«Таква коалиција између кључних актера је од виталног значаја за успостављање мира на Блиском истоку. Истовремено, Турска са једне стране и Иран и Русија са друге ће наставити да подржавају различите снаге у сиријској сукобу. Судећи по најновијим дешавањима у Алепу, Анкара још није престала да подржава терористе иако та подршка има за Турску негативне последице», рекао је Сотниченко у интервјуу за Взгляд.

 

Али сада односи између Турске и Запада нису баш најбољи и Ердоган разуме неопходност изградње савезничких односа са Русијом и Ираном. Према речима стручњака, током предстојеће посете Техерану ће турски Председник покушати да ојача своју позицију у преговорима са Москвом.

 

У исто време се говори о могућности да Анкара напусти НАТО. Да би Ердоган коначно пресекао везе са алијансом и придружио се руско-иранској коалицији, Москва и Техеран би морале да понуде турском лидеру реалну алтернативу, рекао је експерт.

 

«НАТО је дубоко интегрисан војни и технолошки савез, а Русија на жалост нема сопствени НАТО. Као добар пример је то да учествујемо у рату у Сирији од прошлог септембра, а почели смо да користимо базу Хамадан у Ирану тек недавно, иако смо у коалицији са Ираном од почетка», рекао је експерт.

 

Директор Центра за истраживање «Блиски Исток-Кавказ» Станислав Тарасов је подсетио да западна коалиција, која укључује Турску, запоставља Ердогана оставивши га да се сам носи са војним пучем који је организовао тај исти Запад.

 

«Сада су САД и Европа оставили Турску да се сама носи са проблемом миграната, нестабилношћу у региону и курдским питањем и природно је да је Ердоган почео да тражи савезнике у Русији и Ирану», рекао је он.

 

Тарасов такође истиче да, упркос свим разликама између Анкаре и Техерана, њихова гледишта по питању Курда су иста, јер им је битно да очувају територијални интегритет Турске и Ирана.

 

«Овај став се развија годинама и доприноси приближавању Техерана и Анкаре. Сада је курдско питање, узимајући у обзир активности курдских група на територији Турске, питање територијалног интегритета Турске и због њих је Ердоган поново могао да се сети пријатељства са Ираном», каже Тарасов.

 

Поред тога, по његовом мишљењу, турском Председнику неће бити озбиљан проблем да одустане од финансијске везе са ИГИЛ и подршке терористима.

 

«Сада је политичка ситуација у Турској таква да је власт самог Ердогана доведена у питање а, да би се задржао на власти, неће презати ни од чега», рекао је експерт.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;