Премијер Србије Александар Вучић и чланови владе стигли су око 18 сати на аеродром у Бањалуци, одакле ће отићи у Доњу Градину, где се обележава 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац.

 

vucic2-658x357

 

Премијера и чланове владе Србије на аеродрому су дочекали председница владе Републике Српске Жељка Цвијановић и председник РС Милорад Додик, као и чланови владе Српске.

 

У Спомен подручју Доња Градина одржава се државна манифестација поводом обележавања 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац.

 

Након историјског часа и рецитала, скупу ће се обратити Вучић и Додик.

 

Доња Градина била је део система усташких концентрационих логора, чије је средиште било у Јасеновцу, у Хрватској, који је основан 21. августа 1941. године.

 

Након више неуспешних покушаја пробоја из логора, преостали логораши су 22. априла 1945. учинили још један напад који је донео слободу мањем броју њих.

 

Трупе југословенске Друге армије ушле су у напуштени логор Јасеновац 2. маја исте године.

 

Пре него што су напустили логор у Јасеновцу, усташе су ликвидирале све преостале заточенике, девастирале део грађевина и покушале да униште трагове својих злочина, наводи се у саопштењу Одбора.

 

 

РТС

Тагови: ; ;