Премиjер Србиjе Aлександар Вучић поручио jе вечерас, уочи обележавања 75 година од оснивања концентрационог логора НДХ у Jасеновцу да jе наша победа у томе што ћемо сви бити уjедињени и што ћемо на том месту показати да умемо да сачувамо и своj род и мир.

 

Vucic-Dodik-jasenovac

 

«На месту где су усташе правиле своjу «божjу државу» убиjаjући децу и људе само зато што су Срби ми ћемо да певамо «Боже правде» и да покажемо да умемо да сачувамо своj род и мир», рекао jе Вучић у изjави Танјугу по доласку у Бањалуку.

 

Oн jе, уочи комеморативног скупа у Доњоj Градини истакао да jе данашњи дан веома важан jер се обележава 75 година од настанка, како jе рекао, «фабрике смрти» за Србе, Jевреjе и Роме логора Jасеновац, коjи jе прављен у име усташке «цивитас деи», односно божjе државе.

 

«Aли оно у чему jесте наша победа, то jе да ћемо сви бити уjедињени данас и да ћемо на месту где су они правили своjу ‘божjу државу’, убиjаjући децу и људе само зато што су Срби, певати ‘Боже правде’ и показати да умемо да сачувамо своj род, и да нам се више никада не догоди и понови Jасеновац, Jадовно, Jастребарско нити Oлуjа», рекао jе Вучић.

 

Oн jе додао да му се чини да ћемо увек имати довољно знања и мудрости да сачувамо мир и своj народ.

 

Председник Републике Српске Mилорад Додик истакао jе да jе данашњи дан важан jер су у обележавању 75 година од формирања Jасеновца уjедињени Србиjа и Република Српска, односно читав народ.

 

«У Jасеновцу jе убиjено 500.000 Срба и 200.000 припадника других народа. Срби се ту нису нашли случаjно, нити су били колатерална штета, и то говори о томе да jе логор направљен с циљем да уништава Србе у познатом проjекту — jедну трећину убити, jедну трећину раселити и jедну трећину покатоличити», истакао jе Додик Танјугу.

 

Према његовим речима, убиство трећине становништва српске националности у Хрватскоj говори о томе да jе то био свиреп план и колико jе било усмерено против Срба само зато што су били други у односу на Хрвате.

 

«Знамо да jе прошло много година и да jе бивша Jугославиjа потиснула истину о Jасеновцу. И на овоj генерациjи политичара и државника jе да учине све да се та истина до краjа спозна и да о геноциду сазнаjу сви коjи то нису хтели или могли да сазнаjу претходних година», навео jе Додик.

 

Вучић и чланови владе су око 18 сати стигли на аеродром у Бањалуци, одакле су кренули у Доњу Градину, где ће бити обележено 75 година од почетка геноцида над Србима, Jевреjима и Ромима у концентрационом логору Jасеновац.

 

У Спомен подручjу Доња Градина у 19.30 минута почеће државна манифестациjа поводом обележавања 75 година од почетка геноцида над Србима, Jевреjима и Ромима у концентрационом логору Jасеновац.

 

Након историjског часа и рецитала, скупу ће се обратити Вучић и Додик.

 

Доња Градина била jе део система усташких концентрационих логора, чиjе jе средиште било у Jасеновцу, у Хрватскоj, коjи jе основан 21. августа 1941. године.

 

Након више неуспешних покушаjа пробоjа из логора, преостали логораши су 22. априла 1945. учинили jош jедан напад коjи jе донео слободу мањем броjу њих.

 

Tрупе jугословенске Друге армиjе ушле су у напуштени логор Jасеновац 2. маjа исте године.

 

Пре него што су напустили логор у Jасеновцу, усташе су ликвидирале све преостале заточенике, девастирале део грађевина и покушале да униште трагове своjих злочина, наводи се у саопштењу Oдбора.

 

 

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;