Због сукоба интереса, Нови Зеланд ће током свог председавања Савету безбедности Уједињених нација у септембру поверити Русији процедуру избора генералног секретара свјетске организације, изјавио је стални представник Новог Зеланда у УН Џерард ван Бохемен.

 

novi zeland

 

Један од кандидата за место генералног секретара УН је и бивша премијерка Новог Зеланда Хелен Кларк, која је сада администратор Развојног програма УН.

 

«Нови Зеланд је донео овакву одлуку како би избегао сукоб интереса, будући да ми имамо свог кандидата», пренео је НЗ Хералд Бохеменову изјаву.

 

Лист наводи да одлука да се изборни поступак повери Русији има везе са чињеницом да ће та земља следећа председавати Савету безбедности у октобру, наводи Спутњик.

 

Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин рекао је 20. јула за Тасс да ће име новог генералног секретара, који ће ступити на дужност 1. јануара 2017. године, вероватно бити познато у октобру, током руског предсједавања Савету безбедности.

 

Чуркин је објаснио да председавајући Савету безбедности има техничку улогу у процесу утврђивања препорука Савета безбедности Генералној скупштини УН, те да нема утицаја на резултате гласања.

 

До сада су амбасадори Савета безбедности УН одржали два круга гласања о новом генералном секретару УН, опредјељујући се између 11 кандидата, међу којима Србију представља Вук Јеремић, бивши председавајући Генералне скупштине УН и некадашњи шеф дипломатије.

 

Након другог круга, Јеремић је освојио друго место са осам позитивних гласова, четири негативна и три уздржана.

 

Бивши португалски премијер Антонио Гутереш био је први са 11 позитивних гласова, два негативна и два уздржана.

 

Новозланђанка Хелен Кларк бла на шестом месту, са шест позитивних, осам негативних и једним уздржаним гласом.

 

У складу са Повељом УН, генералног секретара именује Генерална скупштина према препоруци Савета безбедности.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;