У Ровну (Западна Украјина при, аут.) је у току судски поступак без прецедана. Суди се 93-годишњем пуковнику КГБ-а Борису Стекљару због учешћа у специјалној операцији ликвидације припадника украјинских нацистичких организације ОУН-УПА 1952 године, преноси украјински портал «2000».

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Издање наводи да је Стекљар покушавао да забрани украјинским националистима и бандеровцима да добију личне податке из архиве Службе државне безбедности. Захтев за приступ документима у архиви СБУ тражио је такозвани Институт националног сећања Украјине на челу са сада већ познатим Владимиром Вјатровичем међутим Стекљар је протествовао позивајући се на Закон о заштити личних података.

 

«Поступак против Стекљара је без преседана у савременој Украјини, Он је један од малобројних бораца против украјинских нациста четрдесетих и педесетих година прошлог века који је данас жив. Борис Стекљар је један од многобројних припадника КГБ-а чији поступци нису ревидирани након распада СССР-а, Наводи се да је он учествовао као припадник НКВД-а 1952 године кад је ликвидиран чувени припадник «Украјинске устаничке армије» Нил Хацевич. Он је био ликвидиран 4 марта 1952 године у Ровењској области»- наводи се у саопштењу.

 

«У почетку је био сарадник једног од локалног оделења КГБ-а. После је радио у централном оделењу КГБ-а у Ровењској области. Четрдесетих и педесетих година активно је учествовао у специјалним операцијама против украјинских устаника између осталих и Нила Хацевича»- говори у Борису Стекљару националистички активиста из Ровна Игор Марчук.

 

Очигледно је да његова биографија садржи информације о његовом раду и заслугама. Он лично је током више наступа у медијима говорио о 8 војних ордена.

Тагови: ; ;