Кинеске власти одобриле су изградњу прве војне базе у иностранству где ће бити складишта са оружјем и муницијом као и војне јединице, пише Фокс Њуз.

 

kina 1

 

Изградња базе на обалама Џибутија почела је на свега 13 километара од америчке војне базе на афричком континенту. База ће бити концентрисана на простору од 400 хиљада квадратних километара а ту ће бити размештено складиште са оружјем и муницијом за потребе флоте као и највероватније јединице кинеске поморске флоте.

 

Треба напоменути да се база у Џибутију налази на малој удаљености од границе са ратом захваћеним Јеменом са којим Кина има дугогодишње везе. И док Запад подржава арабијске монархије Пекинг је на страни Хусита којима су главни савезници Кина и Северна Кореја. Кина на тај начин остварује важан утицај на нафтне регионе света као што је Арабијско полуострво.

 

Важно је напоменути да се прича о бази појавила свега неколико дана након посете кинеске делегације Сирији. Том приликом Кина је најавила слање војних саветника у Сирију што говори о томе да Кина више неће бити само пасивни посматрач догађаја у свету него полако преузима и активну улогу у њима.

 

Истовремено Кина је најавила и своје учешће у Русији на «Међународним војним играма». Учешће Кине у овим војним вежбама захтевало је да Кина у Русију пошаље десетине теретних возова са војном опремом а кинеска морнарица је дошла до Каљинградске области која у последње време представља камен спотицања у односима Русија-НАТО. Све ово представља само војно-спортски тренинг међутим представља и споразум да Кина и Русија заједно проучавају могућност будућег театра рата.

 

east-block-01

 

И наравно Кинези би могли да спроведу модернизацију свог основног тенка по угледу на Русију.

 

У том контексту може се и посматрати и најновија експанзија руско-иранске војне сарадње као и отварања руских војних база у Ирану.

 

Све то говори о томе да антизападни војни блок постаје све више присутан у том свету где је све «теже, грубље видљиво» него у осталом свету.

 

Тако земље учеснице остављају за собом неку врсту формално слободног маневра,истовремено и координисано стварајући негу врсту мегаструктуре спремне да одговори на растуће војне претње са Запада.

 

Све то говори да поред мировне реторике и помирљивих гестова у свету ситуација наставља да се загрева. И тако озбиљна ситуација подстиче главне не-западне играче на усвајање одговарајућих мера. Са некима се иде унапред у односу на постојећи формални механизам геополитичке сарадње.

Тагови: ; ;