Олимпијске игре су завршене, оставивши код многих Руса осећај победе. Русија је освојила четврто место иако је у Рио отишло на стотине спортиста мање него што је планирано.Међутим «извештај Мекларена» сво време је лебдео над тимом. Председник МОК-а Томас Бах изјавио је да није ни добио извештај. WADA је једноставно одбила да покаже извештај чиме су оптужбе на рачун Руса и даље остале неосноване.

 

meklaren

 

Комисија Светског антидопинг центра (WADA) одбила је да Међународном олимпијском комитету достави податке у вези употрене допинга од стране руских спортиста, саопштио је Томас Бах на конференцији за новинаре у Рију.

 

У својој преписци са Бахом Мекларен је рекао да не верује ни њему ни његовој организацији и да не сматра да су ти подаци од виталног значаја.

 

«Ми смо тражили да нам WADA достави податке међутим Мекларен је рекао да то неће учинити јер још није дошло време за то»- рекао је Бах додајући да је са Меклареном комуницирао путем електронске поште.

 

Као што је познато извештај канадског адвоката Ричарда Мекларена је представљао основ за удаљење 120 руских спортиста са Олимпијаде између осталих и цео атлетичарски тим.

 

Осим тога Бах је изјавио да МОК неће преузети на себе обезбеђење за главног информатора WADA руску атлетичарку Јулију Степанову која је прва окривила Русију за масовну употребу допинга.

 

«Ако и постоји каква опасност за Степанову то свакако нема везе са овим о чему ми говоримо. Ми ћемо јој понудити своју подршку уколико буде неопходна»- рекао је Бах.

 

 

Подсетимо без обзира на удаљавање 120 руских спортиста Русија је на Олимпијади у Рио де Женеиру заузела 4 место по броју освојених златних медаља.

 

 

Тагови: ;