Ката Буцик за NewsFront Serbia

 

Србија има око 7 000 000 становника..

 

Србија нема пара за спорт, сем за онај најнеуспешнији — фудбал, нема услова за тренинге, не подржава већину успешне деце, базени се распадају, деца вежбају у прашини, на исцепаним струњачама, по прљавим и загађеним рекама, тренери узимају кредит да би пошли на ОИ, најбољи спортисти се на Олимпијаду возе «тракторима» треће класе, одлазе на такмичење током годишњег одмора и под претњом отказа..

 

Свачега ту има..и некако је све ружно..

 

Сем њих..

 

ko-sad-ne-zna-gde-je-

 

Понекад изгледа као да су они једини разлог због кога се људи у Србији још увек смеју..

 

Сва предвиђања и статистике су најављивале три златне и четири бронзане медаље. Злато је било «резервисано» за тенисера, ватерполисте и рвача, а бронза за мушку и женску кошарку, стрељаштво и кајак..

 

Али, људи нису бројеви, тако да пречесто статистика не значи баш ништа..

 

Србија је освојила осам медаља на Олимпијским играма у Рију, што је најбољи резултат на ОИ од како је постала опет своја. То је и један од најбољих резултата које су спортисти, сви заједно, освајали у оквиру СФРЈ..

 

Прву медаљу и то златну је освојио рвач грчко-римског стила Давор Штефанек у категорији до 66 кг..

 

И тако то крене..

 

Сребро за Тијану Богдановић, теквондо. Њу је са 7:6 победила Јужнокорејка Ким Сохуи, двострука првакиња света..

 

Бронза за Ивану Шпановић, скок у даљ, и уједно државни рекорд од 7,08 метара..

 

Сребро за кајакаше Марка Томићевића и Миленка Зорића у дисциплини К2-1000 метара..

 

Бронза за женску кошаркашку репрезентацију након победе над Француском 70:63..

 

Злато за ватерполисте који су у финалу «разбили» одличну Хрватску са 11:7, одбранивши злато из Лондона и комплетирајући све могуће титуле на планети — Олимпијске игре, Светско и Европско првенство и Светску лигу..

 

Сребро за одбојкашице, након што су их надиграле Кинескиње са 3:1. Бранкица Михајловић је најбољи примач, а Милена Рашић најбољи блокер на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру..

 

Сребро за кошаркаше, након разарања тима Аустралије у полуфиналу и сучељавања са америчким ураганом у финалу..

 

Чак и они који упорно бркају Србију и Сибир, знају за спортско чудо са Балкана, које је пре само једног века закорачило у олимпијско село, а данас из њега не излази без ленти око врата..

 

Прве Олимпијске игре (1912 године у Стокхолму) на којима су учествовали спортисти са свих пет континената и последње на којима је златна медаља направљена од чистог злата, биле су прве и једине за Србију до 2008 године..

 

1920 – 1988 су српски спортисти наступали у оквиру Краљевине Југославије (3 злата, 2 сребра, 3 бронзе) и СФРЈ (23 злата, 27 сребра, 25 бронзи)..

 

1992 у Барселони су српски спортисти наступали као независни учесници због санкција (1 сребро и 2 бронзе)..

 

1996 – 2004 су српски спортисти наступали у оквиру заједнице СР Југославија (2 злата, 2 сребра, 3 бронзе) и СЦГ (2 сребра)..

 

Од 2008 у Пекингу, српски спортисти коначно наступају под заставом Србије. Те године је Србија освојила укупно три медаље (1 сребро и 2 бронзе), а 2012 у Лондону четири (1 злато, 1 сребро, 2 бронзе)..

 

1912 године је Србија имала око 3 000 000 становника и на прве ОИ на којима је наступала је послала маратонца Драгутина Томашевића, десетоструког победника маратонске трке Обреновац — Београд..

 

2016 године Србија има око 7 000 000 становника и на ОИ је послала 103 спортисте који су кући донели осам медаља..

 

Честитамо од срца..

 

Ката Буцик

 

Тагови: ; ; ;