Министарства одбране Русије и Србије су размотрила споразум о обуци српских официра у руским војним школама, рекао је листу „Известија“ извор из руских војно-дипломатских кругова.

 

39rusija-srbija

 

Није искључено да би овај корак могао постати део курса усмереног на проширење војне и војно-техничке сарадње између Москве и Београда, а обука стручњака одвијаће се у оквиру припрема за испоруку Србији нових система наоружања руске производње.

 

Према речима саговорника листа „Известија“, на састанку Министара одбрана Русије и Србије, који је одржан 16 августа, говорило се о могућем школовању официра српске војске на руским академијама. Са своје стране, руски официри ће се такође обучавати на српској Војној академији. Осим школског програма, на састанку се говорило и о питањима билатералне сарадње у виду посета посматрача и размене искустава, преноси Спутњик.

 

„Ми већ имамо позитивно искуство у оквиру ’Армијских игара‘ на којима већ другу годину заредом српски тимови наступају у различитим дисциплинама“, нагласио је саговорник руског листа.

 

Он је такође напоменуо да конкретни договори о размени официра и посматрача тек треба да уследе.

 

Како би овладали најновијом руском техником, припадници српске војске би могли да прођу обуку у Војној академији Генералштаба ОС у Москви, Војној академији ваздушно-космичке одбране у Тверу, Војној академији ПВО у Смоленску и у низу других руских високих војно-школских установа.

 

Ката

Тагови: ;