Русија данас обележава јубилеј. На данашњи дан је пре 25 година руска тробојка повратила статус националне заставе, а пре 22 године је по први пут званично прослављен Дан заставе.

 

Поводом празника ће се у једном од московских паркова данас одржати маратон под називом „Тробојка“, а сви учесници ће носити мајице у бојама заставе. У самој завршници трке правиће „таласе“, стварајући тако ефекат велике раширене заставе која вијори.

 

rusija-zastava-devojka

 

Пре десет година је 62% анкетираних Руса изјавило да не би пристали да обуку одећу или ставе капе са руском државном симболиком. Данас је та слика драстично другачија. Најновија социолошка истраживања показују да је сваки други Рус спреман да у свом дому има заставу своје земље или да носи одећу са тим обележјем и да тај тренд расте сваке године

 

Руска тробојка је постала симбол Русије још у XVII веку за време владавине Алексеја Михајловича, када је бело-плава-црвена застава била подигнута на првом руском војном броду „Орао“. Будући император Петар Први је 1705 године издао декрет према ком је на сваком трговачком броду морала да се вијори таква застава. Морнари су тробојку користили све до краја XIX века.

 

До 1883 године je застава руске империје била црно-жуто-бела, док Александар III није издао наредбу да се у свечаним приликама дозвољава украшавање зграда тробојком беле, плаве и црвене боје. Уочи крунисања Николаја II 1896 године, тробојка је постала и званично национална застава Русије.

 

1107845422

 

Од распада СССР је покренуто питање о новој застави и 22 августа 1991 године је на ванредној седници Врховног савета РСФСР бело-плаво-црвена тробојка поново постала званични симбол Русије.

 

Бела боја је у царској Русији означавала слободу и независност, а у савременој Русији мир и чистоту. Плава боја се раније сматрала бојом Богородице, а сада је то боја вере, верности и постојаности. Црвена боја је била боја државности, а данас симболизује крв проливену за отаџбину.

 

Ката

Тагови: ; ; ;