Због наглог пада цене нафте, америчке енергетске корпорације су се суочиле са озбиљним проблемима. У почетку је смањење цене „црног злата“ довело до тога да америчке нафтне компаније не могу да испуњавају своје дужничке обавезе, а затим је проблем почео да се шири и на друге области економије. Међутим, на томе се проблем у америчкој економији не завршава, пише „Бизнис инсајдер“.

 

PENZIJA-790x561

 

„Постоји још један дугорочни проблем који се надвија над нафтним компанијама, а то су пензије“, наводи се у чланку.

 

Према подацима аналитичара „Ситигрупа“, између имовине пензионих фондова и пензионих обвезница у америчким корпорацијама у 2015 години је разлика од 376 милијарди долара, што представља озбиљан проблем.

 

Лоша вест за енергетски сектор је у томе што међу фирмама које не могу да измирују своје финансијске обавезе има највише компанија са друштвеним капиталом које поседују сопствене пензионе фондове, пише Спутњик.

 

У „Ситигрупу“ су навели да свих десет сектора индекса СиП 500 не могу да испуне своје обавезе, а енергетски сектор има највећи проблем. Само 30 компанија које улазе у СиП 500 су биле у потпуности способне да измирују своје обавезе до краја 2015 године.

 

Ката

Тагови: ; ;