Пише Петар Лихоманов

 

У САД су објављени детаљи о томе како руководство ове земље утиче на своје слуге у Кијеву. Лист Atlantic је објавио да је амерички потпредседник Џозеф Бајден затражио да Председник Украјине Петра Порошенка да отпусти тужиоца Виктора Шокина, претећи да ће му блокирати обећани кредит од милијарду долара.

 

1580650

 

«Петре, нећете добити обећану милијарду долара ако Шокин остане тужилац. Просто схватите, ако он остаје, нећемо вам дати новац», рекао је Бајден у приватном разговору са украјинским Председником, наводи лист, не прецизиравши када је амерички потпредседник дао ову изјаву.

 

Међутим, у украјинским медијима вест да је тражена Шокинова оставка у замену за кредит није нова. Украјински лист «Сегодня» је још 21 јануара ове године цитирала изјаву једног од Порошенкових саветника.

 

«Држави је потребна оставка тужиоца Виктора Шокина. То је услов који је дао Џозеф Бајден да би Украјина добила кредитну гаранцију на милијарду долара кроз издавање еврообвезница», пише лист.

 

На основу овога, могло би се закључити да је до разговора између Бајдена и Порошенка дошло током самита у Давосу.

 

Оставка Виктора Шокина на којој је инсистирао Вашингтон је директно зависила од Порошенка., Бајден и тадашњи амерички амбасадор Пајет су тражили ову оставку од украјинског Ппредседника скоро шест месеци. Усвојио ју је 3 априла, а на његово место је дошао Јуриј Луценко, због кога је Врховна Рада изменила закон «О главном тужиоцу», омогућивши да на тако висок положај дође неко без правног образовања.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;