Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев стигао је у тродневну посету Србији. Очекује се да ће посетом Назарбајева бити знатно унапређени економски односи две земље.

Nikolic-Nazarbajev-docek-aerodrom-560x374

Назарбајева је на Аеродрому «Никола Тесла» дочекао председник Томислав Николић, а први званични састанци и свечани дочек биће организовани сутра.

 

Назарбајев ће се одвојено састати са Николићем и премијером Александром Вучићем, после којих би требало да буде потписано пет међудржавних споразума – из области правосуђа, о учешћу Србије на изложби «Експо» у Астани 2017. године и из области пољопривреде између АП Војводине и једне области у Казахстану.

 

Односе између Србије и Казахстана, који трају већ 20 година, карактерише принципијелан став те земље да не призна независност Косова, што је потврђено гласањем против пријема Косова у Унеско.

 

Очекује се да ће посетом Назарбајева бити знатно унапређени економски односи две земље.

 

Уочи доласака Назарбајева, министри привреде две земље су се договорили да ће се Казахстан на следећем Самиту Евроазијске економске уније заложити да се да «зелено светло» за бесцарински увоз крагујевачког «фијата 500Л» на то тржиште.

 

Током посете Николић ће Назарбајеву уручити Орден пријатељства првог степена, а два председника присуствоваће церемонији откривања бисте Жамбилу Жабајеву

 

РТС

Тагови: ;