Велике светске банке UBS, Deutsche Bank, Santander и BNY Mellon са брокерском компанијом ICAP раде на новој дигиталној валути. Financial Times пише да ће нова валута бити у оптицају од 2018 године и биће стандард за финансијске трансакције са коришћењем технологије blockchain.

 

vladimir-putin-foto-ap

 

„Сада је трејдинг међу банкама и другим финансијским институцијама постао тежак, предуго траје и прескуп је. Зато су потребне иновације“, рекао је функционер банке Santander Хулио Фаури.

 

Дигиталне валуте су електронски механизам за децентрализовану квазиновчану размену која је заснована на технологији blockchain и подразумева регистар сталних записа операција са валутом између свих који су укључени у тај систем.

 

Виртуелна валута биткоин се појавила 2009 и може да се користи и за веће финансијске операције и за интернет-куповине робе и услуга. Постоји и могућност замене биткоина за класичне валуте. Bank of America Corp планира да патентира неке од начина коришћења биткоина.

 

Министарство финансија Русије најавило је кривичну одговорност за замену рубаља за било коју од дигиталних валута.

 

„Тај новац нема никакво покриће. У томе је проблем. То може бити само неко обрачунско средство“, објаснио је Владимир Путин.

 

Ката

Тагови: ; ;