Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Њујорку да представници Приштине износе грубе неистине и лажи у Савету безбедности Уједињених нација.

 Без названия

На делу је националистичка политика чији је циљ уједињење у једну државу свих територија са већинским албанским становништвом, рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН.

Седница Савета безбедности УН на којој ће бити размотрен нови тромесечни извештај генералног секретара Бан Ки Муна о Косову почела је у седишту Уједињених нација у Њујорку данас око 16 часова по средњоевропском времену.

На седници су и министар Дачић, амбасадорка «Косова» у САД Фљора Читаку, као и шеф УНМИК-а Захир Танин.

Бан Ки Мун је у извештају за период од 16. априла до 15. јула, објављеном почетком августа, навео да су косовске и српске власти потврдиле посвећеност дијалогу, али и позвао лидере у Београду и Приштини да покажу нову креативност, флексибилност и спремност за компромис како би дошло до напретка у дијалогу и Косово и шири регион поставили на пут стабилности и развоја.

Према његовој оцени, практично спровођење споразума Београда и Приштине уз посредовање Европске уније «није значајно напредовало», а додао је и да «Београд и Приштина настављају да се међусобно оптужују за мањак напретка».

 

Вечерње новости

Тагови: ;