Македонска опозиција не одмара, већ пуном паром ради на томе да сруши актуелну власт. Пропагандна машина СДСМ-а „бруји“ целог лета,  за разлику од учесника Шарене револуције који су „утихнули“, а улице заменили морем и плажом. Иако Груевски више није премијер, већ само вођа ВМРО-а, он и даље представља главну мету опозиционе критике. Његов највећи противник и најжешћи критичар је градоначелник општине Струмица и вођа СДСМ-а, Зоран Заев.

 

11

 

Криза узрокована недавним поплавама добро је дошла опозиционој партији СДСМ, која зна како да искористи новонасталу ситуацију. Усмеравајући гнев народа на ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ представља власт као главног кривца за споро решевање кризе. У овој анти-кампањи предњачи Телевизија Телма, чији је власник Атанас Кировски, иначе бивши новинар Би-Би-Cи-ја и Ал Џазире. Почевши од Јутарњег програма, у који се гледаоци директно укључују и жале на неорганизованост Владе и споро санирање штете, преко извештаја са терена и интервјуисања „гневних грађана“ , па све до Вести у којима се крајње необјективно критикује сваки покушај ВМРО-а да ублажи последице поплава. Интересантно је да се програм ТВ Телма сваког дана завршава емисијом „Глас Америке“.

 

СДСМ се не уздржава ни од тога да изазива скандале и шаље провокаторе у поплављена подручја. Један такав убачен провокатор покушао је да изазове нереде у насељу Синђелић, покушавајући да глуми гневну жртву поплава. Исценирани инцидент десио се у моменту када је бугарска Телевизија Нова била у близини бившег премијера Груевског, па је и међународна јавност имала прилику да види овај скандал.

 

14101940_10205619867851010_1479335222_n

 

Поред спорог санирања штете узроковане поплавама, опозиција замера ВМРО-у што још није решила проблем „фантомских гласача“. У почетку је тај број наводно износио 500 000, да би касније пао на 200 000, док се тренутно доводи у питање постојање 39 000 гласача. Ових дана завршена је регистрација већине спорних гласача, а они који се нису пријавили у задатом року имају шансу да то ураде поново, за време јавног увида у бирачки списак. Овим је двоструко осигурана регуларност изборног процеса, ипак, опозиција није ни тиме задовољна. Као ни ситуацијом у медијима који, по СДСМ-овцима, не дају довољно простора свим странкама. Због тога су, уз помоћ представника ЕУ, издејствовали да пре избора СДСМ постави партијског уредника Националног сервиса.

 

Петог септембра биће формирана македонска прелазна Влада, чији ће задатак бити регуларно спровођење избора 11. децембра. Избори су предвремени, а поставља се питање да ли ће и тад СДСМ прећи из опозиције у власт. У случају да се то не деси, боје Шарене револуције можда више неће бити толико веселе, нити протести толико мирни.

 

Весна Какашевски

Тагови: ; ; ;