Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић рекао је данас да до новембра очекује потписивање споразума о слободној трговини са земљама Евроазијске економске уније (ЕЕУ), али да то зависи од друге стране, не од Србије.

 

Beograd, 16. novembra 2012 - Rasim Ljajic na konferenciji za medije. Vlada Srbije skinula je sa dnevnog reda sve tacke koje se odnose na dostavu dokumentacije Haškom tribunalu, što ne znaci da obustavlja saradnju sa tim sudom, ali je svodi na tehnicki nivou, izjavio je danas šef Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajic. FOTO TANJUG / NENAD MILOŠEVIC / tj

 

«Очекујемо нацрт тог споразума, а након тога следи формирање њиховог преговарачког тима и усаглашавање текста тог споразума» рекао је Љајић за РТС, преноси Бета.

По његовим речима, циљ је да се постојећи ниво либерализације прошири на нове производе као што су аутомобили «фиат», шећер, вино, живинско месо, дуван, поједине врсте сирева, врсте памука.

«Текст споразума зависи од свих пет земаља-чланица ЕЕУ. У преговарачкој фази ће се договорити и број Фиатових возила који ћемо извозити на то тржиште.

Ми смо једна од ретких земаља која има споразум и са ЕУ и са овом унијом, због чега смо интересантни страним инвеститорима», рекао је Љајић.

У Евроазијској економској унији Белорусија, Јерменија, Казахстан, Киргистан и Русија, што је, рекао је Љајић, огромно тржиште које отвара нове могућности Србији.

У Палати Србиjа јуче jе у присуству председника Србиjе Tомислава Николића, премиjера Aлександра Вучића и председника Kазахстана Нурсултана Назарбаjева потписано пет билатералних споразума између две земље коjи ће унапредити сарадњу и олакшати размену робе и услуга.

Говорећи о економскоj сарадњи Николић jе рекао да од Kазахстана очекуjе да помогне Србиjи да постигне договор са државама чланицама Eвроазиjске униjе о ослобађању царинских дажбина.

Тагови: ; ;