Председник Чешке Милош Земан тражио је данас од владе да се Чешка придружи земљама које захтевају да Европска унија укине санкције Русији.

 

f1e83e9e759209f08cb3e1ab2fec9c9bf49bb059_article

 

Земан, као и још неки чешки званичници, захтеваће то лично од немачке канцеларке Ангеле Меркел која борави данас у Прагу.

 

«Санкције су израз немоћи. Ако наши политичари желе да помогну пољопривреди, Чешка би морала да каже свој јасан став који је нажалост за сада оклевајући и да се придружи земљама које предлажу укидање санкција», казао је председник Земан на пољопривредној изложби у Чешким Будејовицама на југу земље.

Чешки председник, који ће вечерас разговарати с немачком канцеларком после њеног сусрета с премијером Бохуславом Соботком, подсетио је да су укидање санкција тражили Русији тражили јавно и неки француски и немачки министри.

 

«Али још су у ЕУ људи који се плаше да укину санкције», рекао је Земан.

 

Захтев Ангели Меркел да подржи укидање санкција Русији изнеће данас на свечаној вечери у њену част и председник Сената Парламента Чешке Милан Штех.

 

«Санкције Русији погађају чешке пољопривреднике и индустрију. С друге стране, расту директна улагања у руску привреду. Чеси не смеју да извозе у Русију робу, али зато извозе у Русију капитал који замењује те производе. Санкције нису дале ефекте и требало да престану», казао је Штех.

 

Укидање санкција Русији захтева и словачки премијер Роберт Фицо који ће данас, пред сутрашњи самит премијера Вишеградске четворке, вечерати у Кремљу с председником Русије Владимиром Путином.

 

Вечерње новости

Тагови: ; ;