У Летонији је у току скандал у вези језика. Депутата градског већа града Даугавписа желе да смене због недовољне употребе летонског језика. Владислав Бојарун, чији је матерњи језик руски, каже да такви захтеви нису неуобичајени и да се они односе само на депутате који говоре руски. Пример је и градоначелник Риге Нил Ушаков. Степен коришћења летонског језика одређује Центар за државни језик Летоније који, по његовом мишљењу, ради на принципу репресивног државног апарата. «Лайф» је ступио у контакт са Владиславом Бојаруном да би разјаснио суштину оптужби.

 

____

 

„У питању је нека врста анонимног писма, како су ми објаснили у Центру. Да, неко је написао анонимно писмо. Питао сам да ли је писмо неко потписао. Кажу да у потпису стоји „Патриота Летоније“. Питао сам их по ком основу уопште разматрају анонимна писма. Као да смо у прошлом веку“, огорчен је депутат.

 

Владислав Бојарун није први пут дошао под удар Центра. Недавно је платио 300 евра на име казне због недовољне употребе летонског језика. Депутат каже да зна летонски језик, што се види из специјалне дипломе коју издаје адекватна комисија, али представници Центра за државни језик Летоније нису задовољни што Бојарун воли да користи матерњи језик. Након овога је депутат покренуо праву борбу против Центра. О свему је писао Председнику, Премијеру, тужилаштву и Бироу за спречавање корупције у Летонији.

 

„Као прво, морате да затворите Центар за државни језик. Код нас у Даугавпилсу је било случајева када су инспектори за језик користили положај да би рекетирали становнике града. Таквих случајева је, на жалост, много. То је, барем до сада, верујем, супротно Уставу. Најбоља ствар за Летонију, да би дошло до помирења Руса и Летонаца, је да се затвори Центар и да се људи не нервирају. Морамо да верујемо својим бирачима, морамо да верујемо својим људима који плаћају порез и финансирају ову Владу и ове званичнике“, рекао је Владислав Бојарун.

 

Од већине оних којима је послао писмо је добио одговор, у првом реду из Центра. Центар за државни језик Летоније му је одговорио да он веома лоше говори летонски језик. Неки од одговора су директно супротни једни другима у проценама. Депутат је сигуран да је у питању државна политика у циљу конфронтације са Русијом, што ће на крају само да штети Летонији и њеном народу.

 

Ката

Тагови: ; ;