Политика Србиjе ниjе лицемерна и ми желимо добре односе са Хрватском, а БиХ желимо сву срећу, рекао jе председник Србиjе Tомислав Николић, коjи, међутим, сматра да та држава ни након 21 годину од Деjтонског соразума ниjе успела да постане држава, али да Србиjа ништа неће учинити да jе дестабилизуjе.
nikolic rusija 2
Истакао jе да Србиjа ниjе у стању ни да стабилизуjе БиХ, већ то, каже, мораjу да учине народи коjи у њоj живе.
«Босна и Херцеговина jе држава, Хрватска jе држава, Србиjа jе држава и градим своjу политику на томе да поштуjем чланице УН и очекуjем да чланице УН поштуjу нас. И као што поштуjем туђе границе, очекуjем, са правом, да свако поштуjе границе Србиjе, оне у коjима jе Србиjа чланица УН», рекао jе Николић за Спутник.
Oсврнувши се на депешу са коjе су СAД недавно скинуле ознаку таjности о преписци тадашњег америчког амбасадора у СфРJ Ворена Цимермана са своjим надлежнима, што jе оново покренуло питање има ли основа за веровање да су се бивши хрватски и српски председници фрањо Tуђман и Слободан Mилошевић, договарали о подели Босне и Херцеговине, Николић каже да Mилошевић никоме ниjе говрио о преговорима коjе jе водио са хрватским председником и Aлиjом Изетбеговићем.
Из депеша се може видети да jе било разговора о томе, као и да jе инициjатор те идеjе био покоjни хрватски председник фрањо Tуђман. Неjасно jе, међутим, остало како jе на идеjу о подели БиХ на српски и хрватски део, уз териториjу на коjоj би босански муслимани направили своjу независну државу, гледао покоjни српски председник Слободан Mилошевић.
„Слободан Mилошевић никога ниjе упознао са своjим разговорима са Изетбеговићем и Tуђманом и било jе лоше што jе сам водио ту политику. Aли сећам се да се у то време говорило о некаквим мапама поделе БиХ цртаним на салветама. Дакле, можда jе то могуће, ако то потврђуjу пронађени документи коjе jе слао амбасадор СAД. Oнда jе то наjвероватниjе тачно“, каже председник Николић.
У оно време, говорити о подели БиХ било би равно издаjи, обjашњава Николић, док би многи данас рекли да jе то била добра идеjа.
„Aли ви реагуjете у jедном моменту, накнадна памет никада ниjе помагала», казао jе Никколић и додао:» Нећу да се враћам на то».
ТАНЈУГ

Тагови: ; ;