Председник Владимир Путин је одликовао Орденом Пријатељства девет спортиста Русије који су били најуспешнији на Олимпијади у Рију. Уз то, освајачи златних медаља ће добити по аутомобил марке BMW.

 

Награде освајачима сребрних и бронзаних медаља су уручили Министар спорта Виталиј Мутко и Путинов помоћник Игор Левитин.

 

4321621

 

Заузврат су олимпијци Путину поклонили олимпијску бакљу из Рија.

 

„Међународне допинг-структуре морају бити ослобођене притиска политике. Њихове активности морају бити потпуно транспарентне јер то нису војне организације. Сви морају да знају ко се проверава, где се проверава, на који начин су обављене провере, какви су резултати провера и које су мере после њих преузете. Само под овим условима ће моћи да се верује антидопинг-тестирањима“, рекао је Путин, додајући да је преко допинг-скандала трећина руских олимпијаца лишена могућности да наступи у Рију.

 

ПУТИН: ОДЛУКА О ИЗУЗЕЋУ РУСКИХ ПАРАЛИМПИЈАЦА ЈЕ НЕЗАКОНИТА И НЕМОРАЛНА

 

„Ми не можемо прихватити оптужбе против наших спортиста које нису потврђене никаквим доказима и чињеницама. Не само да их нећемо прихватити већ ћемо на такве оптужбе гледати као на манипулацију“, рекао је, обећавши да ће, уз помоћ признатих стручњака из света, Русија усавршити своје антидопинг-структуре.

 

„На жалост, сведоци смо како политичари дрско газе хуманистичке основе спорта и олимпизма, како се конјунктурно решавају питања и како користољубивост, можда и кукавичлук, доминирају над принципима олимпизма. У сваком случају, дисквалификација наших параолимпијаца понижва МОК. Жао ми је што они који доносе такве одлуке не схватају да њима и себе понижавају“, рекао је Путин.

 

„Дисквалификација наших параолимпијаца је изван права, изван сваког морала и човечности. Зато говорим нашим параолимпијцима да их подржавамо. Организоваћемо такмичење на коме ћете моћи да покажете своје мајсторство. Награде и признања за победнике на том такмичењу биће онакви какви би били у случају освајања медаља у Рију“, обећао је Путин.

 

Није било потребно дуго чекати на прву реакцију на овакво обећање. Наиме, у најновијем броју Deutsche Welle пише, позивајући се на свој извор у МПК, да Параолимпијски комитет Кине увелико разматра могућност да своје такмичаре не пошаље у Рио на Параолимпијаду која почиње 7 септембра.

 

vladimir-putin-foto-reuters-1472126005-977981

 

Уместо тога, кинески параолимпијци би се појавили на алтернативној Параолимпијади у Москви коју је Путин фактички најавио.

 

Ката

Тагови: ; ;