Сергеј Белоус је познати руски новинар и историчар. У својим дневницима он износи своја запажања као и разговоре са људима на Косову и Метохији. Издвојићемо овом приликом неке делове из дневника.

 

1593_1000

 

Пише: Сергеј Белоус

 

«Вече 19 августа. У близини Рашке (град на југу Србије)мене је покупио пријатељ Д.Д. (у питању је познати локални српски политичар велики противник независности Косова) са својим пријатељем».

 

Цитати из наших разговора (скраћено по сећањима)

 

(Разговарамо о Албанцима, идеји Велике Албаније и њиховим стварним намерама)

 

Д. «Албанци су мудар лукав народ. Они ће ти рећи оно што волиш да чујеш и што им је корисно. Њих не треба потцењивати».

 

(Дотакли смо се теме замене српских институција (које ЕУ и САД називају паралелним) албанским. Примећујем да је то ужасно лицемерство. Називати српске институције које су постојале пре доласка НАТО-а паралелним а тренутне албанске које су настале од паралелних институција Ибрахима Ругове званичним)

 

 

Д «Да тачно. Али видиш Албанци су били истрајни и добили су своје. Ми од њих имамо шта да научимо. Ми на жалост то не би могли».

 

(Он је напоменуо да ћу научити албански језик јер ми је то неопходно као историчару који проучава косовску кризу)

 

Д. «Ја разумем албански (Д је одрастао на Косову) али не знам да говорим. Док сам био у школи избегавао сам да учим тај језик. Сад видим да је то била грешка. Јер што више језика знаш то боље».

 

 

1792_1000

 

(О актуелном српском премијеру Вучићу)

 

Д «Ја сам Вучића као и тебе сад возио на Косово. То је било 1993 године кад је он тек завршио универзитет и постао посланик у скупштини испред СРС. Упознавао сам га са крајем, људима. Био је толико слаб.. кратке панталоне (вероватно није имао новца да купи себи нову величину ). И сад кад га слушам не могу да верујем шта може да прича! Могуће да он у себи другачије мисли и да покушава да нађе резултат за Србију али тешко да ће успети»

 

Д каже да је ситуација на северу Косова далеко од оптимистичне. Све је више Срба који су интегрисани у приштинске институције. Посебно под притиском Београда за који он сматра да их је издао.А ти Срби који не прихватају једноставно одлазе.

 

«Разумем Србе који живе у јужном делу. Они су окружени и немају излаза. Принуђени су да учествују на «косовским изборима» и да раде у приштинским институцијама. Али ми на северу смо независни и ништа нас не може одвојити од Србије. Ја бих разумео да је то на пример била размена. Приштина- тамо је живело око 40 хиљада Срба.Кад би се вратила бар половина, 20 хиљада, Овако су изгубили позиције ни за што!

 

 

1505_1000

 

 

 

Тагови: ;