Власти швајцарског кантона Цирих потврдиле су одлуку градског већа града Шлирена о забрани концерта хрватског певача проусташких песама Марка Перковића Томпсона, који је требало да се одржи у том градићу 3. септембра, објавили су швајцарски медији.

topmson

«Организатор концерта, фирма ‘Кронајт’, на одлуку градског већа Шлирена жалио се представнику кантоналне владе у округу Дитикон, који је, међутим, потврдио одлуку о забрани», саопштио је град Шлирен.

 

Неименовани представник организатора изјавио је за Хину да је реч о политичкој одлуци и да размишљају о жалби Управном суду, али да се не надају успеху.

 

Швајцарски дневник Ноје цирхер цајтунг пише да Томпсон «увек изнова» упада у очи због «ултранационалистичког погледа на свет» и «величања усташког режима».

 

«Ова одлука је потврда да је град исправно одвагао приватне и јавне интересе и да основна права нису прекршена», каже се у саопштењу Града Шлирена, који је изразио задовољство одлуком кантоналних власти.

 

Град је првобитно забранио Томпсонов наступ из страха по јавну безбедност – да би «поједине групе или особе» могле покушати да ометају наступ, преноси хрватска државна агенција.

 

Одлуку кантоналних власти поздравила је и организација Јусо, омладина Социјалдемократске странке Швајцарске (СП) која је и покренула поступак забране Томпсоновог концерта.

 

«Честитамо граду на храброј одлуци да забрани овај наступ и тако одбрани демократске вредности. Фашизму нема места у нашем друштву», изјавила је потпредседница Омладине социјалдемокрта за кантон Цирих Нина Хисер.

 

Томпсону су и раније у Швајцарској, али и у Немачкој, забрањивани концерти због «опасности по јавни ред и мир», наводи Хина.

 

 

РТС

Тагови: ; ;