Пише Виталиј Пономар

 

Информациона војска Турске у Украјини је одличан показатељ колико искрено може бити пријатељство Ердогана са Русијом. Након што је закопао ратне секире и прогласио повратак партнерству, није му пало на памет да смањи обим обуке турске војске у Украјини. А те снаге се обучавају за конфронтацију са Русијом.

 

Међутим, информације из војске кажу да је све то пројекат НАТО против Русије и да се ту Ердоган мало пита. Обука информатичких диверзаната се наставља у Украјини, а питање формалног приближавања Анкаре и Москве се тихо занемарује уз напомену да се Русија одувек сматрала кључним непријатељем Турске и НАТО, а природа сукоба се манифестује у скривеним облицима. хибридног рата.

 

news-2011-august-cyber_vojska_585577373

 

Сада су Турски инфовојници, који су у Кијеву преименовани у волонтерску мисију, подељени у мале групе са различитим типом тренинга, али све те групе су у сталној комуникацији једна са другом у оквиру испуњења задатака.

 

На пример, неки су специјализовани за израду антируске пропаганде за турску публику. Они пишу текстове о могућим нападима Курда на тему «руско провоцирање курдских активности у Турској», чиме се износе «непобитни докази» о мржњи Руса према Турцима.

 

Неки од њих добијају задатак да прате политичаре кључне за Турску, државне и јавне личности из Русије и да, на основу динамике промена њиховог расположења, обезбеде жељени антируски оквир.

 

Други имају за циљ да постављају информације на турске информативне сајтове и друштвене мреже и да тако обезбеђују максималне резултате.

 

Као резултат тога, поједини задаци турске инфовојске у Украјини су се претворили у неку врсту анти-руске веб игре.

 

Хибридни рат против Русије, о коме турски држављани уче од Украјине данас, се може описати као «уметност како ударити неприметно, са осмехом, али болно». У исто време, не сме се заборавити и руски аудиторијум. На пример, у Министарству за информациону политику Украјине је припремљен пројекат прикупљања информација о томе да, без војне помоћи Турске, Русија у Сирији ни за шта није способна, па испада да су сви војни успеси руске и сиријске војске заправо заслуга Турске, а за сваки неуспех се окривљује глупост и саботажа руско-сиријске војске. По мишљењу аутора пројекта, ова стратегија ће натерати Русе да виде Турску као кључну снагу у сиријском сукобу.

 

Са сигурношћу може да се тврди да је информациона војска Турске смишљена много пре него што је руски авион оборен и да се сукоб припрема већ дуго и да није у вези са тренутним проблемима.

 

У Украјини постоји неколико одељења која су укључена у информативне операције и раде за Министарство одбране и рад тих јединица служи као практичан пример за припрему турских добровољаца за информатички рат.

 

И немојте се изненадити када се ускоро руски туристи у Турској сусретну са „руским“ бесплатним новинама у хотелима и на местима за рекреацију. Нови Хладни рат између Русије и НАТО се води на нивоу мисли, расположења и емоција народа, а не са борбених положаја.

 

Ката

Тагови: