Немачка канцеларка Ангела Меркел састала се у Берлину са канцеларом Аустрије и премијерима Бугарске, Словеније и Хрватске ради разговора о будућности Европске уније после одлуке Британаца да иступе из ЕУ и усаглашавања ставова унутар Уније у вези са избегличком кризом, јавили су медији у региону.

Sastanak-Merkel-S

Састанак у замку Мезеберг одржан је у оквиру консултација уочи неформалног састанка ЕУ у Братислави који је предвиђен за 16. септембар.

 

«Ми желимо да ЕУ настави даље, да остане јединствена и да постане још јача, поготово на пољу економског развоја», рекао је словеначки премијер Миро Церар после заједничког састанка, преноси СТА.

 

Церар је на састанку указао на проблем миграција и безбедности европских грађана.

 

«Морамо да постигнемо јединство и солидарност на том пољу, Европа мора да буде боље повезана у одговору на ове изазове», рекао је словеначки премијер новинарима.

 

Церар је упозорио да, ако се ЕУ не позабави питањем миграција и безбедности, ако не заустави илегалне миграционе токове на својим спољним границама и ако не предузме мере у земљама из којих мигранти долазе, «једноставно неће бити времена и енергије за развојне теме».

 

Словеначки премијер је закључио да Европа мора да усвоји одлучан и конструктиван приступ будућим изазовима и да на такав начин делује и у преговорима са Британијом кад је реч о изласку те земље из Уније.

 

Хрватски премијер Орешковић је након повратка из Немачке рекао новинарима да се, осим о избеглицама, разговарало и о економији и да су се сви учесници разговора сложили да је споразум ЕУ и Турске кључ за стабилност, и да је свима у интересу да се услови споразума испуне.

 

На питање постоји ли могућност поновног отварања балканске руте, Орешковић је рекао да забринутост не постоји и да се на хрватским границама није ништа променило.

 

«Али ћемо пратити, па ћемо видети», изјавио је хрватски премијер додавши да су данашњи разговори били неформални, пренео је ХРТ.

 

Бугарски премијер Борисов је, у поруци коју је објавио на Фејсбуку после састанка, навео да ће бранити бугарски став у складу са којим је потребно заједничко европско решење, уз истинску солидарност међу земљама у Европи, преноси БТА.

 

«Нагласићу још једном да ћемо само уз вољу и одлучност ЕУ и добру координацију са Турском успешно решити тај проблем», поручио је Борисов.

 

Аустријски канцелар Керн је указао да је на састанку у Берлину прихваћен став Аустрије, према којем је неопходно размислити о алтернативном партнерству са Турском.

 

Наиме, Керн се залаже за прекид приступних преговора ЕУ и Турске и разматрање алтернативног партнерства.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;