Савеет безбедности Уједињених нација у понедељак ће по трећи пут дати своје мишљење о кандидатима за будућег генералног секретара УН, а Албанци који живе на Космету најавили су протест уочи гласања због, како се наводи у њиховом саопштењу, кандидатуре „антиалбанског политичара“ Вука Јеремића.

 

vuk-jeremic

 

Спутник пише да, по свој прилици, и Албанци са Косова верују да кандидат Србије има озбиљне шансе да заузме најзначајнију светску дипломатску позицију.

 

Зато су уочи гласања у Савету безбедности у Приштини заказана два одвојена протестна окупљања против кандидатуре Вука Јеремића за генералног секретара УН, пише Спутник позивајући се на косовске медије.

 

Протестанти оцењују да би пријем Косова у УН био блокиран наредних 10 година уколико би Јеремић дошао на ту функцију.

 

Обашњење организатора протеста да „у случају избора Јеремића за генералног секретара тзв. Косово десет година не би било примљено у УН“ обична је глупост, каже за Спутник бивши амбасадор у УН Феодор Старчевић.

 

„Не одређује генерални секретар да ли ће нека земља бити примљена у УН, него органи те организације, Савет безбедности и Генерална скупштина. Евидентно је реч о изливу антипатије и покушају да се на неки начин нашкоди кандидатури Јеремића, јер да он нема шансе не би ни било потребе да се сазива протест против његове кандидатуре. Мислим да му Албанци са Косова на известан начин дају комплимент тиме што најозбиљније третирају могућност да би он могао да постане генерални секретар УН“, оцјењује Старчевић.

 

Подсећамо да су од кандидатуре за место првог човека УН-а одустали кандидати Хрватске и Црне Горе Весна Пусић и Игор Лукшић. Очекује се да ће нови генерални секретар УН, који на том месту треба да замени Бан Кимуна, бити изабран током октобра, а функцију ће преузети 1. јануара 2017.

 

Такође, након претходног круга гласања на Ист Риверу, кандидат Србије Вук Јеремић нашао се на другом месту, за петама Португалцу Антонију Гутерешу.

Тагови: ; ;