Потпредседник Владе Србиjе и министар трговине, туризма и телекомуникациjа Расим Љаjић састао се данас у Истанбулу са министром економиjе Tурске Нихатом Зеjбекчиjем, са коjим jе разговарао о даљем унапређењу билатералне економске сарадње, као и даљоj либерализациjи режима слободне трговине између две земље.

Istanbul, 27. avgusta 2016.- Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljaji (D) sastao se danas u Istanbulu sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekcijem (L), sa kojim je razgovarao o daljem unapredkenju bilateralne ekonomske saradnje, kao i daljoj liberalizaciji rezima slobodne trgovine izmedju dve zemlje. FOTO TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNIKA I MINISTRA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA/SLUZBA ZA INFORMISANJE/ nr

Љаjић jе посебно нагласио потребу да се међу производима коjе Србиjа извози у Tурску у бесцаринском режиму нађе и сунцокретово уље, саопштио jе Kабинет потпредседника владе.
Љаjић jе додао да су поjедине земље региона у том погледу у повлашћеном положаjу, jер уље на турско тржиште извозе без царина, док jе царинска стопа за српске извознике уља 36 одсто.
Зеjбекчи и Љаjић договорили су се да у наjскориjе време отпочну разговори екпертских тимова две стране у циљу усаглашавања даље либерализациjе режима слободне трговине, као и да се очекуjе да до краjа године буде постигнут договор о врстама роба на коjе ће се проширити режим бесцаринке размене између Србиjе и Tурске.
Допговорено jе, такође, да у октобру буде одржана седница Tрилатералног комитета за економску сарадању Србиjе, Tурске и Босне и Херцеговине, када ће бити отворено и трговинско-туристичко представништво Србиjе и БиХ у Истанбулу.
На састанку jе било речи и о могућностима за финансиjску помоћ Tурске у реализациjи поjединих инфраструктурних проjеката у Србиjи.
ТАНЈУГ

Тагови: ;