Иако се актуелна црногорска власт на сва звона хвали како само што није ушла у НАТО, индикативно је да државе оснивачи тог војног савеза игноришу жељу званичне Подгорице да постане део Северно-атлантског пакта.

 

Milo-Djukanovic-603-640x396

 

Од 12 држава оснивача НАТО само једна – Исланд је ратификовала протокол о приступању Црне Горе том војном савезу.

 

Осталих 11 – Белгија, Канада, Данска, Француска, Италија, Луксембург, Холандија, Норвешка, Португал, Велика Британија и САД за сада не показују претерано интересовање да повуку сличан потез.

 

Француска је тако доста дуго држала затворена врата за било какав помак када је у питању улазак Црне Горе у НАТО, а као разлоге наводили, пре свега, криминал и корупцију који владају у Црној Гори.

 

С друге стране, интересантно је да већина држава, од укупно осам, које су ратификовале протокол о приступању Црне Горе НАТО-у јесу бивше социјалистичке државе.

 

То су: Мађарска, Словачка, Естонија, Бугарска и Пољска. Ове државе су некадашње чланице Варшавског уговора. Уз њих, протокол су подржали и Исланд, Словенија и Албанија.

 

Ипак, да Црна Гора не уђе у НАТО потрудиће се грађани Црне Горе, који већински не желе улазак у тај злочиначки војни савез.

 

ин4с

Тагови: