Постоје назнаке да се исламисти покушавају прикључити немачким оружаним снагама како би стекли војну обуку и искористили је за нападе у Немачкој и иностранству, објавио је лист Велт ам Зонтаг.

 

nemacka vojska islamisti

 

Оружане снаге због тога желе да се регрути подвргну безбедоносним проверама војне контраобвештајне агенције, почевши од јула 2017, како би се могло брзо уочити екстремисте, терористе и криминалце, пише овај лист у чланку који ће сутра бити објављен.

 

Таква безбедоносна провера захтевала би промене у законима који се односе на војску. У нацрту документа који оправдава такве промене, а који је лист добио на увид, наводи се да постоје знакови да се исламисти покушавају прикључити оружаним снагама. Немачка је на опрезу након низа напада у јулу, од којих је за два одговорност преузела Исламска држава, а министар унутрашњих послова је већ најавио планове о повећању безбедности.

 

Влада би промене могла одобрити већ следеће седмице, наводи лист позивајући се на безбедоносне изворе. Портпарол министарства одбране рекао је да је Влада у процесу одлучивања о закону. Војна контраобавештајна агенција проверава 64 осумњичена исламиста, 268 осумњичених десничарских екстремиста и 6 осумњичених љевичарских екстремиста у оружаним снагама, пише лист .

 

 

РТРС

Тагови: ;