Власник ресторана у преграђу Париза одбио је да услужи две муслиманке, наводећи да су сви муслимани терористи, што је поново подигло тензије у тој земљи, преноси Би-Би-Си.

Protest-Pariz

Инцидент се догодио у суботу увече у ресторану у париском преграђу Трембо ен Франс, а једна од неуслужених жена је снимила догађај и поставила видео-снимак на друштвене мреже

 

На видео-снимку се види како власник ресторана говори женема, које су носиле хиџабе, да их не жели у свом ресторану и да су «терористи муслимани и муслимани терористи».

 

Група људи окупила се данас у знак протеста испред ресторана, а власник је рекао да се каје због свог поступка.

 

Према његовим речима, ситуација је измакла контроли због недавних тензија око забране ношења буркинија, купаћег костима који покрива цело тело, на француским плажама.

 

Такође је навео да је један од његових пријатеља погинуо у прошлогодишњим терористичким нападима у концертној дворани Батаклан у Паризу, пренео је француски лист Паризијен.

 

Снимак је изазвао гнев на друштвеним мрежама, а многи незадовољни муслимани позивају на протесте.

 

На снимку се може чути како једна од жена у ресторану поручује власнику да «не жели да је услужи расиста».

 

«Расисти не убијају људе», одговорио је кафеџија и рекао да не жели особе као што су њих две у својој кафани.

 

Париски медији преносе да је на крају интервенисала полиција, али није познато да ли је против власника ресторана подигнута оптужница.

 

Француски виши управни суд укинуо је у петак забрану ношења буркинија на француским плажама после таласа критика након што је полиција наредила неким муслиманкама да га скину.

 

Адвокати две групе за одбрану људских права уложили су жалбу суду тражећи да се испита легалност те забране, уз наводе да те одредбе крше основне слободе и да су градоначелници прекорачили своја овлашћења.

 

Локалне власти су као разлог за забрану навели забринутост око јавног реда после исламистичких напада овог лета, а многи званичници су износили аргумент да је буркини знак угњетавања жена.

 

Ношење буркинија је забрањено у Ници, Кану, Вилнев-Лубеу и још тридесетак француских летовалишта.

 

 

РТС

Тагови: ;