Расељени Срби присуствовали су данас у Ђаковици поводом верског празника Велика Госпоjина светоj литургиjи у цркви Успења Пресвете Богородице, а литургиjи jе са њима присуствовао и председник Српске листе Славко Симић.

 

Djakovica, 28. avgusta 2016. - Raseljeni Srbi prisustvovali su danas u Djakovici povodom verskog praznika Velika Gospojina svetoj liturgiji u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a liturgiji je sa njima prisustvovao i predsednik Srpske liste Slavko Simic. FOTO TANJUG/ Srpska lista/ bk

Удружење расељених Ђаковчана дошло jе из централне Србиjе са три аутобуса уз jаку полициjску пратњу, а Ђаковчани су донели славски колач коjи jе освештан и свечано пресечен, саопштила jе Српска листа.

 

Симић jе после литургиjе изjавио да jе Ђаковица сазрела у односу на период коjи jе иза нас и да ће грађани Ђаковице веома брзо схватити да суживот нема алтернативу.

 

«Веома ми jе драго што сам данас на jедан од наjвећих хришћанских празника заjедно са расељеним Ђаковчанима, коjи су у претходних неколико година уложили много труда, много искрености и енергиjе, како би обновили суживот и помирење у овом граду», рекао jе Симић.

 

Oн jе додао да су Српска листа и сви њени представници, такође, показали огромну вољу и жељу да преко развиjеног система институциjа и институциjа коjе су носилац jедног система промовишу сви заjедно са своjим колегама Aлбанцима помирење.

 

«Надам се да грађани Ђаковице осећаjу помирљиве сигнале коjе им шаљу њихове некадашње комшиjе коjе живе у расељању и сигуран сам да ћемо веома брзо добити позитивне добронамерне сигнале од друге стране, а нама коjи смо на одговорним функциjама преостаjе да отклонимо сваку реторику коjа руши мостове коjе наше заjеднице на Kосову граде», изjавио jе председник Српске листе.

 

Oн jе похвалио Kосовску полициjу коjа jе данас у Ђаковици, како jе рекао, веома професионално обезбедила простор око цркве Успења Пресвете Богородице.

 

У граду где jе некада живело око 12.500 Срба, данас jе опстала jедино Црква Успења Пресвете Богородице у центру града коjа jе обновљена 2008. године након Mартовског погрома у коjем jе била потпуно уништена.

 

У Ђаковици данас, у кући коjа се налази у дворишту цркве живе четири старице, монахиње Tеоктиста и Jоаникиjа, са коjима живе Васиљка Перић и Надежда Исаиловић.

 

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;