Министарство одбране Русије је у наоружање увело систем за радио пригушивање „Поље-21“ (просторно распоређен систем радио-ометања сателитских навигационих система).

 

1006

 

Систем је произведен у „Научно-техничком центру за радио-електронску борбу“ и намена му је да, по принципу куполе, штити руске стратешке објекте од непријатељских крстарећих ракета, навођених бомби и беспилотних летелица. Постављаће се на торњеве мобилне телефоније и интегрисати са предајницима станица за радио-ометање Р-340РП.

 

«До овог тренутка су завршена тестирања уређаја и систем је уведен у наоружање армије РФ», пише „Известија“, позивајући се на изјаву представника Министарства одбране.

 

«Основу свих система сателитске навигације чини преношење обичног сигнала са сателита. Због тога и најмање одступање од задате фреквенције доводи до губљења прецизности. Емитовање сигнала се одвија у уском опсегу, такозваној референтној фреквенцији. Савремени ометачи су усмерени на блокирање референтне фреквенције чије ометање, због њене ограничености и уз довољно јаке сметње, не захтева посебан труд», каже Антон Лавров, независни војни експерт, указујући да сва четири система сателитске навигације, са чијим сигналима треба да се носи „Поље-21“, користе блиске фреквенције у интервалу од 1176,45 до 1575.42 МHz.

 

Принцип рада „Поља-21“ је прилично једноставан. Станица се монтира непосредно на торањ мобилне телефоније. Тиме се добија максимално покривање територије, напајање из електричне мреже торња и користи се његова пријемно-предајна антена GSM-формата као резервни канал за вођење и преношење података.

 

Ката

 

Тагови: ; ;