Министар одбране Украјине Степан Полторак је лишио фоторепортера Дмитрија Муравског статуса свог саветника након што су украјински фоторепортери и припадници украјинске армије пријавили да су његове слике рата у Донбасу, које су објављене у многим западним медијима, заправо монтажа.

 

4

 

„Министарство одбране Украјине је од њега добијало квалитетне и уметнички урађене фотографије које никада није представљао као документарне или као фотографије реалних ратних дејстава“, објавио је кабинет Министра одбране.

 

7

 

Међутим, ствар је отишла предалеко након што је Муравски објавио фотоалбум „Бол рата“ на свом ФБ профилу. Захваљујући томе су се јавили људи који су посведочили да су многе од њих намештаљка.

 

6

 

Муравски је у почетку тврдио да су његове фотографије одраз реалних догађаја, поткрепљујући тврдње објављивањњем видео снимка са исказима војника који се виде на слици са експлозијом иза својих леђа. То се показало као грешка.

 

5

 

„Слика Муравског са експлозијом у Широкину је монтажа. Место јесте реално, то је истурена линија фронта. Нама су наредили шта и како да радимо да би он то снимио. Али, никаквих рањавања тамо није било. Никакве артиљеријске ватре није било. Иза наших леђа је била активирана експлозивна направа на коју су били постављени џакови цемента или нека грађевинска смеса. Ни колица дечијих није било. Постављена су пред само снимање“, испричао је један од војника украјинске армије Виктор Мороз.

 

3

 

Мороз је посведочио и да су искази на које се Муравски позвао такође дати по наредби.

 

1a

 

2

 

Ката

Тагови: ; ; ;