Више од 70% Швајцараца подржава иницијативу да се у тој земљи забрани ношење бурке, резултати су анкете спроведене на 15 842 испитаника из свих швајцарских кантона, јавио је лист Le Matin Dimanche.

 

Око 55% испитаника је у потпуности одобрило иницијативу, док би 16% вероватно гласало за. Забрану ношења бурке подржава 73% испитаних мушкараца и 69% испитаних жена. Слични резултати су добијени у свим кантонима, па је 72% Швајцараца у немачком говорном подручју за забрану бурке, као и 70% Швајцараца у француском говорном подручју.

 

596674937577e01eda16af144744207_v4_big

 

Интересантно је да чак 96% гласача десничарске швајцарске Народне странке подржава иницијативу, као и 75% присталица Социјалдемократске партије и 73% присталица Либерално-радикалне странке, преносе швајцарски медији.

 

Председник Социјалистичке партије Кристијан Левра је рекао да су бурке мобилни затвори за жене и да их треба елиминисати, али да то треба учинити кроз образовање и подршку а не преко националних иницијатива.

 

Егеркинген комисија је у марту покренула кампању за расписивање референдума о забрани бурке широм Швајцарске. Она има рок до септембра следеће године за прикупљање 100 000 потписа, колико је потребно да би се Швајцарци о овом питању изјаснили на референдуму.

 

„Швајцарска је по традицији земља слободе. Људска бића, мушкарци и жене, гледају једни у друге откривених лица док разговарају“, наводи се у саопштењу комисије.

 

Европски суд за људска права у Стразбуру је пресудио да је покривање лица у јавности контрадикторно са либералном кохабитацијом у либералном друштву.

 

Ката

Тагови: ; ;