Црногорска полиција је јутрос, употребом спреја и сузавца, спречила око 100 бивших радника КАП-а да уђу у хол Скупштине. Бивши радници су покушали да уђу у Скупштину, предвођени лидером Радничке партије Јанком Вучинићем, у знак протеста што им се месецима не исплаћују отпремнине.

33f7b7260354013a018752b5a5b7a8ce

У тренутку када су радници кренули да уђу у хол полиција је употребила спреј и том приликом је повређено више радника и неколико припадника полиције, јавили су медији. Дошла је и Хитна помоћ и одвела 5-6 радника.

 

Шта се заправо десило код Скупштине, за News Front је објаснио посланик Демократског фронта, председник Радничке партије Јанко Вучинић.

 

«Радници су под ултиматумом морали да напусте велико предузеће, али су отишли без икаквог примања. Ја сам као посланик предложио закон. По том закону они су морали да добију од 6 до 14 хиљада евра. Али власт није хтела да реализује тај закон, због тога су пре 4 месеца почели оправдани протести бивших радника. Они су свакодневно протестовали и заустављали саобраћај на улици која пролази око Парламента, а то није давао никакве резултате.

 

Ја сам данас позвао да заједно са мном као послаником уђу у Скупштину да би скренули пажњу на нерешавање њиховог проблема. Али смо доживели да испред нас буду кордони полиције. Они су применили бруталну силу на протестанте, један део је повређен сузавцем и спрејем, а други због употребе физичке силе», каже наш саговорник.

 

Како је дошло до заоштравања ситуације, испричао је и један од учесника акције, активиста Покрета за промјене (Демократски Фронт) Иван Копитовић. Према његовим речима, сукоби су нажалост били очекивани.

 

«Службеници МУП-а су одбили да уведу раднике у Скупштину. Службеници још раније, током октобарских протеста, нису у Скупштину пуштали ни посланике који имају право да буду тамо. Онда то дефенитивно нису могли очекивати ни радници. Тако већ након тих 10-15 минута дошло је до сукоба. Јанко Вучинић је као што је обећао покушао да уђе са радницима у Скупштину. Ту је дошло до сасвим очекиване реакције полиције — они су брутално интервенисали. Показали су да су навике остале исте иако није исти Министар унутрашњих послова као што је био у октобру, већ такозвани «опозициони министар»».

 

Интересантна је реакција црногорског МУП-а. Министар унутрашњих послова Црне Горе Горан Даниловић најавио је покретање дисциплинског поступка против директора Управе полиције Славка Стојановића због тога што га није упознао са инцидентом који се данас догодио испред парламента.

 

Даниловић је на конференцији за новинаре казао да је по закону Стојановић требало да га обавести о најављеним догађајима испред Парламента.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;